Velt: Brisel vrvi od ruskih i kineskih špijuna

:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Februar 09, 2019   11:56

0

82

Velt: Brisel vrvi od ruskih i kineskih špijuna

Belgijski grad Brisel je prepun špijuna, naročito ruskih i kineskih, a bezbednosne službe čak upozoravaju diplomate da izbegavaju određene lokale u okolini institucija EU, piše nemački list "Velt".

Prema podacima Odeljenja za unutrašnju bezbednost Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), "oko 250 kineskih i 200 ruskih špijuna deluje u prestonici EU", rekle su evropske diplomate za nemački list.

Diplomate potvrđuju da su upozoreni i da izbegavaju neke konkretne lokale, među kojima su i jedan popularni restoran, kao i kafić u blizini glavne zgrade Evropske komisije i sedišta EEAS-a.

Kako se navodi, ruski i kineski obaveštajci uglavnom rade u ambasadama i trgovinskim predstavništvima svojih zemalja.

List piše da je u Briselu javna tajna da su atašei koji prate diplomate trećih zemalja na prijemima u ambasadama često tajni agenti.

Pored ruskih i kineskih, u Briselu su naročito aktivni i američki i marokanski agenti, navodi Velt.

Nemački list podseća i na jedan špijunski slučaj od pre 15 godina kada su u sedištu Evropskog saveta tokom zasedanja premijera i ministara članica, u kabinama namenjenim prevodiocima pronađene male špijunske kutije koje su mogle spolja da se aktiviraju.

Tako su prisluškivani razgovori u nemačkoj, britanskoj, španskoj i francuskoj delegaciji. Sumnjalo se da iza toga stoje SAD i Izrael, ali dokazi nikad nisu pronađeni.

Izvor: Танјуг

Briselšpijuni
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva