:

:

TV Most

clock

Jul 16, 2019   19:26

0

158

“Venac” tri puta na bis u Banjaluci

U Banjaluci je sinoć održan koncert Nacionalnog ansambla sa Kosova i Metohije “Venac”. I pored kišovitog vremena, u amfitetaru tvrđave Kastel, veliki broj Krajišnika je toplo pozdravio igrače i pevače sa Kosova i Metohije, vraćajući ih tri puta na bis. Meštanke i meštani Banjaluke stojeći su pozdravili članove ansambla narodnih pesama i igara sa Kosova i Metohije dok su odlazili sa scene. 

Ana Simić je rodom iz Lapljeg Sela, ali je ljubav svog života pronašla upravo u Krajini, u okolini Banjaluke, u Krupi na Vrbasu. Koncert je pratila sa suzama, srećna i ponosna što su njeni “zemljaci” prikazali kroz igru i pesmu, kako je rekla, tradiciju Srba sa Kosova i Metohije na najvišem umetničkom nivou.

“Osećam se fantastično. Ponosna sam i srećna. Koncert je bio prelep, a ja sam ponovo videla svoje nekadašnje sugrađane. Na trenutak sam osetila da sam ponovo na Kosovu i Metohiji”, rekla je Ana Simić posle koncerta.

A “Venac” je zaista publiku proveo kroz različite delove Kosova i Metohije sigurnim umetničkim koracima, setnom, ali ponosnom pesmom. Prizrenska nošnja, nošnja iz Prištine i Peći, Pomoravlja i ostalih delova Kosova i Metohije, u drevnom Kastelu, na trenutak su zaustavile vreme.

“Ovo su profesionalci i to se vidi na svakom koraku, i po nošnji i po koracima i ponašanju…Utisci su mi neopisivi, a videlo se po aplauzima da tako svi misle. Prvi put gledam igre sa Kosova i Metohije i ovo je nešto neverovatno, toliko ponosa i tuge na istom mestu”, ushićeno je govorila Maja Bodraža, rođena Banjalučanka. Maja je poslala i poruku svim Srbima u južnoj srpskoj pokrajini:

“Čuvajte se, čuvajte jedni druge, a mi iz Banjaluke vam pružamo veliku podršku”.

“Venac” je koncertom u Banjaluci završio sezonu i program koji izvodi od decembra prošlegodine, širom Srbije i u regionu. Na sinoćnjem koncertu na levoj obali Vrbasa, na sceni je bio i umetnički rukovodilac Ansambla “Venac”, Cile Mitić, ovog puta i kao dobošar.

“Volim scenu i to prenosim svojim igračima, tako da mislim da na ovaj način uzajamno razmenjujemo  energiju, oni meni, a ja njima”, kaže Mitić.

Banjalučka publika je na početku koncerta bila prilično tiha, da bi tek posle petnaestak minuta aplauzima i ovacijima pratila svaki pokret folkloraša, proteranih iz Prištine.

“Bilo je upravo kako smo i očekivali jer ova publika nije navikla na ovakav folklor. Folklor sa Kosova i Metohije je nešto nesvakidašnje, pa im je trebalo malo vremena da shvate šta je to što gledaju. Ali, tri puta na bis, ovacije, aplauzi i publika koja je stajanjem pozdravila ansambl, mislim da je to dovoljan znak da smo uspeli i ovde u Banjaluci, na krajnjem zapadu srpskog etničkog prostora, da pokažemo  to što je “Venac” stvarno”, objasno je umetnički rukovodilac “Venca” i dodao da Srbe sa Kosova i Metohije sa Srbima u Repubici Srpskoj spaja zajednička sudbina i istorijsko poreklo.

Direktorka “Venca” Snežana Jovanović ovoga puta nije bila sa svojim ansamblom na koncertu, ali je kratko rekla za naš portal: “Potpuno sam sigurna da će koncert da bude uspešan”.

I baš tako, “Venac” je još jednom uspešno pokazao da samo jedinstveni i upleteni u venac, Srbi mogu opstati na ovim balkanskim prostorima.

Izvor: Gračanicaonline

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva