:

:

TV Most

Foto: RTRS

clock

Maj 01, 2020   13:39

0

262

Venci u Savi za žrtve hrvatske akcije "Bljesak"

Predsednica Republike Srpske i srpski član Predsedništva BiH, Željka Cvijanović i Milorad Dodik, prisustvovali su danas obeležavanju 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Bljesak".

Cvijanovićeva je istakla da Srbi sa tugom sećaju etničkog čišćenja sunarodnika iz Hrvatske, ali isto tako iskazuju podršku onima koji su našli svoj dom u Republici Srpskoj nakon egzodusa iz zapadne Slavonije 1995. godine.

"Želimo da pokažemo solidarnost i da smo deo istog društva i ukažemo na sve nepravde. Naša je obaveza da pričamo o zločinima, pogotovo o onima o kojima svet ne želi da govori, a ovo je jedan od takvih zločina. Obaveza naša je da razumemo šta su to vrednosti jednog naroda", navela je Cvijanovićeva.

Istakla je da ne postoji opravdanje ni u jednom ratu, niti u bilo kojem političkom procesu, za takvo ophođenje prema civilima koji napuštaju svoja područja.

"Naša obaveza je da se držimo zajedno, da razumemo procese u kojima živimo i snagu kako se jedan narod brani, a to je zajedništvo, i da imamo u vidu šta su to glavni ciljevi, politička opredeljenja i vrednosti jednog naroda”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je današnje okupljanje u vanrednim okolnostima dokaz da smo, kako je rekla, i dalje zajedno.

Naglasila je da Srbi, nažalost, imaju previše tužnih datuma iz bliže i dalje istorije, među kojima je i 1. maj, kada je više od 15.000 ljudi proterano sa vekovnih ognjišta iz zapadne Slavonije.

U reku Savu kod mosta u Gradišci spušteni su venci u znak sećanja na sve ubijene i prognane Srbe iz zapadne Slavonije tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Bljesak" 1995.

Vence su spustili u reku Savu Cvijanovićeva i Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i predstavnici Srba izbeglih iz zapadne Slavonije.

Prethodno su položeni venci na spomen-ploču srpskim žrtvama iz zapadne Slavonije.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u Gradišci na obeležavanju 25 godina od stradanja i egzodusa srpskog naroda iz zapadne Slavonije, da su Srbi najveći stradalnici prošlog veka, te da akcija hrvatske vojske "Bljesak" nikada ne sme biti zaboravljena.

"Zavetujemo se da ćemo braniti slobodu srpskog naroda. Samo tamo gde imamo državu moženo govortiti o očuavnju srpskog naroda”, poručio je Dodik i dodao da je važno jačati Republiku Srpsku.

Poručio je da se ne sme zboraviti da su Srbi prilikom napuštanja vekovnih ognjišta iz zapadne Slavonije bombardovani.

“Geneza stradanja Srba na prostorima Hrvatske je od davnina, još kada je formirana Vojna krajina koja je trebalo da brani Evropu i njene vrednosti", naveo je, između ostlog, Dodik.

Izvor: T a n j u g

akcija BljesakRepublika SrpskaMilorad DodikŽeljka Cvijanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva