:

:

TV Most

clock

Jun 24, 2019   18:05

0

207

Venecijanska komisija: Promena vlasništva ne sme da utiče na pravo korišćenja verske imovine

Venecijanska komisija objavila je na svom sajtu mišljenje o crnogorskom Nacrtu zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica, sa nizom preporuka za unapređenje predloženog zakonskog teksta.

Prema mišljenju Komisije, Nacrt zakona mora jasno da napomene da promena u vlasništvu nad verskom imovinom neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine.

"Država u svakom slučaju ima pravo da nametne stroge uslove za korišćenje imovine kako bi se zaštitilo kulturno nasleđe", dodaje se na sajtu Venecijanske komisije.

Taj zakon sporan je za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vernike upravo zato što podrazumeva oduzimanje imovine i crkvenih nepokretnosti od SPC u korist crnogorske države.

Na sednici Venecijanske komisije 20. juna, članovi tog stručnog tela Saveta Evrope razmenili su mišljenja sa ministrom za ljudska i manjinska prava Crne Gore Mehmetom Zenkom o predloženom zakonskom tekstu, koji je prethodno pregledala potkomisija za osnovna prava, objavljeno je na sajtu Saveta Evrope.

Izvor: Танјуг

Venecijanska komisijaSPCCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva