:

:

TV Most

Foto: VDS

clock

Septembar 22, 2023   9:31

0

52

Versko dobrotvorno starateljstvo: Akcija "Nahrani gladnog"

Versko dobrotvorno starateljstvo u okrilju SPC deluje više od pola veka. Brojni volonteri nesebično pomažu siromašnima, bolesnima, usamljenima, ali i onima kojima je potreban pravni savet i podrška. Nedavno je predstavljena i vrsta pomoći pod nazivom "Nahrani gladnog".

"Što god tkaš vezuj koncem za nebo", reči su vladike Nikolaja kojima se rukovodi oko 300 volontera Verskog dobrotvornog starateljstva koji pomažu ugroženima i bolesnima.

Episkop toplički Petar kaže za RTS da već skoro pola veka u okviru Srpske pravoslavne crkve postoji organizacija koja se bavi onima koji su na samom rubu socijalnog statusa.

"Radi se najčešće o osobama koje su beskućnici i koje imaju problem na najosnovnijem egzistencijalnom nivou, da dnevno obezbede jedan obrok", kaže vladika Petar.

Ukazuje da su prvenstveno počeli kao narodna crkvena kuhinja, a da već niz godina spremaju oko 2.000 dnevno obroka koje podele.

"Naši korisnici ne moraju da imaju nikakvu legitimaciju, ne pitamo ih ni koje su boje kože, ni koje su vere, ili bilo šta drugo – onaj ko je gladan i želi da dobije jedan obrok, može ga dobiti svakog dana ovde i na još četiri lokacije, četiri porte u našem gradu", ističe vladika Petar.

Nedavno je predstavljena akcija "Nahrani gladnog" slanjem SMS poruka.

"Na broj 2844 poslati poruku 200 i na taj način poslaće jednokratnu pomoć u vrednosti od 200 dinara, a takođe u okviru 'Telekom' mreže mogu poslati poruku sadržaja 500 i na taj način postati mesečni pretplatnik tako da im se svakog meseca, dok to budu želeli, s računa skida vrednost od 500 dinara",objašnjava vladika Petar.

Pored obroka, može se dobiti pravni savet i lekarska pomoć.

"S obzirom na to da se radi o ljudima koji nekad nemaju čak ni zdravstvenu knjižicu, mi smo uspeli da obezbedimo lekare koji volontiraju, koji su prijavljeni u jednoj privatnoj lekarskoj instituciji i koji svakodnevno mogu da pruže neke osnovne usluge našim korisnicima", rekao je vladika Petar.

Pored toga, dodaje, njima je često potrebna i pravna pomoć, u nekim slučajevima to im je od životne važnosti, posebno kada neko se nalazi u krizi, kada je u situaciji da izgubi neku nekretninu ili osnovne uslove za život – tada im je besplatna pravna pomoć zaista od životne važnosti.

"Imamo nekih 140 porodica sa više dece, to su porodice s četvoro ili više od toga i njima gledamo da pomognemo. Tako gledamo da obezbedimo veću količnu namirnica i da taj njihov podvig koji je toliko značajan za sve nas, za crkvu, ali i za celo društvo, da ih na neki način podržimo i potpomognemo", zaključuje vladika Petar.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva