:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 14, 2019   16:59

0

205

Veselji: Najbolje da o sporazumu odluče građani

Ako Kosovo i Srbija postignu sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, najbolje rešenje je da poslednju reč o tom dokumentu daju građani Kosova na referendumu, izjavio je predsednik parlamenta Kadri Veselji.

To, prema njegovim rečima, podrazumeva da kosovski parlament donese zakon o referendumu.

„Konačna odluka mora biti legitimisana slobodnom voljom građana“, rekao je Veselj za prištinsku GazetuExpres.

Veselji, koji je i lider najuticajnije vladajuće Demokratske partije Kosova već duže vreme poziva opozicione partije na nacionalni konsenzus o proceu dijaloga, ali dve najveće opozicione partije – Demokratski savez Kosova i Pokret Samopredeljenje i dalje odbijaju da se uključe.

Te dve stranke su i danas bojkotovale sastanak prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom.

Veselji kaže da je postizanje potpunog konsenzusa važno za Kosovo, ali na kraju dijalog će, ipak, biti nastavljen i bez DSK i Samoopredelenja.

Jer, prema Vesejiju, Priština je odučna da zajedno sa međunarodnim partnerima, SAD i EU, okonča ovaj proces normalizacije odnosa, kako kaže, „između dve zemlje“.

„Državni tm za dijalog ostaće otvoren za DSK i Samoopredeljenje. Državni interesi morali bi da budu iznad stranačkih. Ali ćemo mi ići i bez njih. Priključili se ili ne dijalogu, posebno DSK, na kraju će odluku doneti građani Kosova. Tako ćemo mi, bez opozicije, ali sa građanima, doneti odluku“, rekao je Veselji.

Ponovio je da je Kosovo spremno i odlučno za nastavak dijaloga sa Srbijom i u taj proces, kako kaže, ide sa jasnim ciljevima.

„To je priznavanje države Kosovo od Srbije i stolica u UN“, naveo je Veselji.

Izvor: Танјуг

KosovoKadri Veselji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva