:

:

TV Most

clock

Maj 11, 2021   20:11

0

84

Vešte ruke Stefanove

OŠ „Desanka Maksimović“ u Kosovskoj Kamenici poznata je po brojnim radionicama.  Duborez je novi zanat uveden zbog trojice pomoćnih radnika, ali prevashodno zbog jednog sa posebnim potrebama.

28-godišnji Stefan Tasić iz Donjeg Močara radi u ovoj školi od maja 2018.godine.  Završio  je stolarsko-tapetarsku školu u Beogradu. Rođen je gluvonem ali je vremenom naučio da razume svet oko sebe. Čita im sa usana. Izuzetno odgovoran prema poverenim zadacima uspeo je i da izgovara po  koju reč.

"Onog trenutka kada je Stefan počeo da radi u školi poznavao je nekoliko naših radnika i odmah na početku osećala se njegova sreća", izjavila je za Puls direktorka OŠ „Desanka Maksimović“ u K.Kamenici, Jadranka Vasić.

"U početku nije mogao da izgovori nijednu reč, pokušavao je da nas prati, da nam čita sa usana, a sada posle tri godine, koliko je sa nama, Stefan može da izgovori više reči, a sigurna sam i da nas sve razume", kaže Vasićeva.   

Stefanu  u duborezu pomažu još dvojica kolega.

Vladimir Ilić, rukovodilac radionice duboreza kaže da vidi entuzijazam kod ovih mladića.

"Vole zanat, vole da koriste ruke, što je zaista bitno, naročito sada kada je umetnost tehnološki napredovala. Bitno je da nalazimo obične ljude koje zanimaju stari zanati a oni su u ovome dobri", kaže Ilić.
Teškoće, koje je imao u komunikaciji, Stefana ne ometaju da bude uspešan i savestan u vršenju poverenih zadataka. Zaposleni u OŠ „Desanka Maksimović“ u Kosovskoj Kamenici rado bi ga videli kao svog ravnopravnog kolegu. Na neodređeno vreme.

Izvor: RTV Puls

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva