:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 30, 2020   16:53

0

168

Vežba bezbednosti KFOR-a, kosovske policije i Euleksa

Operacija koju je predvodio NATO, u partnerstvu sa kosovskom policijom i misijom Evropske unije za vladavinu prava (Euleks), izvela je integrisanu vežbu bezbednosti kako bi obučila preko 300 učesnika u oblasti kontrole mase i suzbijanje nereda, saopštio je KFOR.

Vežba "Ujedinjeni odgovor" odvijala se u bazi KBS-a u Đakovici, a trupe su uvežbavane u primeni pristupa bezbednosti na tri nivoa, koji kosovsku policiju predviđa kao prvu u lancu odgovornosti,  uz podršku Euleksa i KFOR-a kao trećeg nivoa odgovora, navodi se u saopštenju.

Dodaju da su KFOR-ova komponenta u vežbi bile trupe iz jedanaest država, sastavljene od svih jedinica raspoređenih na Kosovu.

"Ovonedeljna vežba bila je deo kontinuirane posvećenosti KFOR-a obuci svojih kombinovanih snaga za rešavanje bilo koje situacije koja bi se mogla pojaviti, u bliskoj saradnji sa svojim bezbednosnim partnerima. Vežbu je na realističan način osmislila KFOR-ova Regionalna komanda Istok pod vođstvom SAD kako bi obučila sve aktere za zajednički i koordinisan rad na deeskalaciji napete situacije i uspostavljanju reda", napominje se u saopštenju.

Vežba "Ujedinjeni odgovor" odslikava, napominju, prisustvo KFOR-a na KiM, multinacionalnu posvećenost obezbeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na KiM, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999.

Komandant KFOR-a general-major Mikele Risi istakao je važnost obuke za održavanje misije koju predvodi NATO.

"Obukom osiguravamo svoju spremnost i upravo iz te spremnosti crpimo svoj kredibilitet. Naša bezbednosna misija zahteva da KFOR bude uverljivo sredstvo odvraćanja", istakao je general-major Mikele Risi.

Izvor: Танјуг

KiMkosovska policijaKFOREuleksvežba
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva