:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 08, 2015   12:05

0

137

Vidi Ognjenović nagrada Prozart

Kako se navodi u saopštenju njenog domaćeg izdavača Arhipelaga, Umetnički savet Međunarodnog književnog festivala PRO-ZA Balkan je odluku o laureatu nagrade doneo jednoglasno.

"Specifičan pripovedački talenat Vide Ognjenović, predstavljen u njenim proznim delima objavljenim na kraju 20. i početkom 21. veka, nametnuo se kao izrazita snaga u kontekstu savremene balkanske i evropske književnosti“, navodi se u obrazloženju Umetničkog saveta Festivala PRO-ZA Balkan.

Prema oceni Umetničkog saveta, koji je radio u sastavu dr Aleksandar Prokopiev, dr Elizabeta Šeleva, Ermis Lafazanovski i direktor festivala Dejan Trajkoski, Ognjenović je "dobro poznata književnoj i pozorišnoj publici Balkana svojim pričama, romanima i dramama".

Kako se dodaje, u središtu književnog sveta Vide Ognjenović nalazi se mikrokosmos Sremskih Karlovaca koji simbolizira savremeni multikulturalizam.

Na makedonski jezik do sada su prevedena tri romana Vide Ognjenović "Kuća mrtvih mirisa", "Preljubnici" i "Posmatrač ptica".

Vidi Ognjenović će nagrada "Prozart“ biti uručena 20. maja na svečanosti u Skoplju, tokom završnice Festivala PRO-ZA Balkan.

Ovaj festival osnovan je u cilju promovisanja balkanske književnosti, kao i kontinuiranog prevođenja i uopšte obuhvatnije književne i kulturne razmene među balkanskim zemljama.

Pored Vide Ognjenović učesnici festivala, koji se održava od 18. do 20. maja, su turski pisac Ahmet Umir, albanski pisac Ben Bluši, slovenačka književnica Polona Glavan, nemačka autorka Alida Bremer i makedonski pisac Dimitar Baševski.

Organizator Međunarodnog književnog festivala PRO-ZA Balkan je poznata makedonska izdavačka kuća "Ikona“ iz Skoplja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?