:

:

TV Most

clock

Jun 06, 2023   9:29

0

92

Vidovdanske svečanosti otvorene u Gračanici izložbom „U slavu svetlosti“

Izložbom „U slavu svetlosti – jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ Danila Vuksanovića, otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.

 

Izložba „U slavu svetlosti – jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske“, koju je u gračaničkom Domu kulture otvorila upravnica Galerije Marice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, sastoji se od 29 reprezentativnih delova.

„Naše poslanje je da čuvamo, obrazujemo, da kroz umetnost komuniciramo i prenosimo prave vrednosti, a to je upravo ono o čemu najbolje govori umetnost. Čuvanje tradicije jeste nešto što doživljavamo kao jednu od važnijih stvari za negovanje kulturnog i nacionalnog identiteta i baš sa tim razlogom smo čitav svoj jubilej, 175 godina trajanja zamislili kao jednu kompleksnu svečanost koja traje čitavu godinu i odvija se na različitim mestima. Ovo je jedno od onih mesta kojima smo mi, kao Matica srpska, najpotrebniji, gde osećamo najveći ponos što smo uspeli da sačuvamo ideje svojih prethodnika i da pokažemo kako se kroz kulturu i umetnost čuuva i gradi nacionalni identitet“, istakla je Bugarski.

Direktor Doma kulture „Gračanica”, Živojin Rakočević, zahvalio se Galeriji Matice srpske koja je uspela da na zidovima gračaničke galerije prikaže razvoj srpske umetnosti.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Jelena Stojković, istakla je da izložba Galerije Marice srpske iz Novog Sada predstavlja simbol lepote, umetnosti i zajedništva.

„Večeras smo u mislima sa našom braćom i sestrama na severu Kosova i odavde udruženi oko umetnosti šaljemo im poruku da na ovaj način, ovom lepotom, čuvamo našu srpsku kulturnu baštinu rečju, delom i četkicom“, dodala je ona.

Potpisan protokol o poslovno-tehničkoj saradnji

Na otvaranju Vidovdanskih svečanosti potpisan je protokol o poslovno-tehničkoj saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Zvečanu, Doma kulture „Gračanica“ i Galerije umetnosti Priština.

„Ideja za potpisivanje ovog ugovora o poslovno – teničkoj saradnji je bila da i fakultet nekako svojom snagom doprinese da ova kolonija postane još vidljivija. Radeći i živeći na prostoru Kosova i Metohije shvatili smo u poslednjih par godina da jedino međusobnim udruživanjem sa institucijama kulture možemo nešto da doprinesemo da se razvoj kulture proširi, od onih najmlađih, da njima odlazak na izložbu, predstavu, koncert bude sastavni deo života“, navela je dekanka Fakulteta umetnosti, Ester Milentijević.

„To pokazuje da smo mi u periodu posle rata uspeli da se konsolidujemo i došli smo do tog nivoa da naše institucije na kreativnom nivou mogu da sarađuju i daju odgovor na pitanja podrške ljudima, umetnicima na pitanja opstanka naše savremene stvarajuće kulture i odgovor na pitanje kako se ta savremena stvarajuća kultura ugrađuje u Gračanicu, u Visoke Dečane, u Bogorodicu Ljevišku. To je fundamentalno pitanje na koje mi moramo da odgovorimo, kao stvarajući i kao kreativni ljudi, i zato je taj protokol jako važan jer on daje jedan od odgovora na pitanje kako smo preživeli, a preživeli smo zahvaljujući tome što nismo u sebi izgubili rat”, dodao je Rakočević.

Počela likovna kolonija „Vidovdan 2023“

Likovna kolinija „Vidovdan“ održava se u okviru Vidovdanskih svečanosti i jedan je od važnijih događaja u likovnom životu na Kosovu.

Nastala je 1997. godine u saradnji Doma kulture „Gračanica“ i Fakulteta umetnosti iz Prištine.

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju 32 događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje će se održavati do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Kosovu.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije, Grad Priština i Opština Gračanica.

Izvor: Radio Mitrovica sever

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva