:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2019   17:31

0

122

Vigemark: Ne dižite tenzije u BiH, fokus je formiranje vlade

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark pozvao je političke predstavnike u toj državi da ne dižu tenzije i da se fokusiraju na uspostavljanje vlasti.

Lars Gunar Vigemark je to poručio nakon sastanka sa predsednikom Hrvatske demokratske zajednice u BiH Draganom Čovićem, sa kojim je, kako je rekao, razgovarao o formiranju vlasti na svim nivoima, počevši od kantona, entiteta, pa sve do državnog nivoa.

"Pre svega važno je da se sprovedu izborni rezultati", rekao je Vigemark. 

Dodao je da političke stranke treba da rade na postizanju kompromisa i smanjenju tenzija, odnosno da ne ostavljaju ultimatume, jer BiH može napredovati samo ako se sva tri naroda i ostali uvažavaju i poštuju. 

"Svaka godina je važna, ali rekao bih da je 2019. posebno važna u svetlu aplikacije za članstvo u EU i mišljenja o aplikaciji. Politički lideri treba da razmisle kakve će ocene imati u evropskoj školi kojoj navodno teže", istakao je Vigemark. 

Pojasnio je da je razgovarao sa svim liderima političkih stranaka, te da će, kako je rekao, o svim saznanjima nakon sastanka s BiH političarima obavestiti Brisel i zemlje članice Evropske unije. 

Upitan o inicijativi SDA o promeni imena entiteta Republike Srpske, Vigemark je odgovorio da nije na njemu da komentariše inicijative političkih stranaka, ali da mora istaći kako se u kontekstu implementacije izbornih rezultata postavlja pitanje da li će ih to usporiti. 

"Neke dodatne tenzije u BiH su poslednja stvar koja vam treba. U ovom trenutku najvažnije je da se fokusiramo na sprovođenje izbornih rezultata, a pre svega u domovima naroda", rekao je Vigemark, preneo je sarajevski poral Kliks. 

Čović je rekao da je Vigemarka upoznao o razgovorima unutar bošnjačke i srpske scene o formiranju vlasti, te izneo jasno opredeljenje što se tiče HDZ-a da su EU i NATO put strateški interes ove stranke. 

Izvor: Танјуг

BiHfokusVlada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva