:

:

TV Most

clock

Februar 08, 2022   11:38

0

115

Vijesti: Nova crnogorska vlada sa 16 ili 18 resora

Nema zvaničnih informacija da su razgovori o formiranju nove crnogorske vlade zvanično počeli i ko sa kim razgovara, a podgoričke Vijesti iz više izvora saznaju da bi manjinska vlada koja je, kako kažu, najizvesnije rešenje aktuelne krize vlasti, trebalo da ima nekoliko resora više od odlazećeg kabineta premijera Zdravka Krivokapića, u kom ih je bilo 12.

 

Plan definisanja resora nije do kraj utvrđen, jer se, kako je podgoričkom dnevniku rečeno, čeka definitivan dogovor o mandataru za sastav nove vlade.

Procena izvora Vijesti uključenog u pregovore o tome, koji bi trebalo da se intenziviraju od danas, je da je realan broj resora nove vlade 16 ili 18.

Povećanje resora trebalo bi, kažu, da se realizuje tako što bi se “glomazna ministarstva”, poput Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta, “rasparčala”.

Neimenovani izvor Vijesti kaže da su u planu kvote za nestranačke ličnosti u vladi, a postoji mogućnost, kao što je i ranije najavljivano, da neki od aktuelnih ministara ostanu u izvršnoj vlasti.

Spekuliše se da bi ta vlada imala barem tri potpredsednička mesta, od kojih bi, kako su Vijesti ranije pisale, jedno pripalo Aleksandru Damjanoviću, bivšem v.d. direktoru Uprave prihoda i carina, koji bi ujedno bio i ministar finansija.

Iz Demokratskog fronta (DF) juče su saopštili da ne namjeravaju da učestvuju u bilo kakvom aranžmanu vlasti kome bi podršku davala Demokratska partija socijalista (DPS) aktuelnog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Poslanik DF-a, Predrag Bulatović, poručio je kolegama iz parlamentarne većine da ne računaju na njihovu podršku ako su “krenuli u manjinsku vladu s DPS-om”.

Đukanović je juče rekao da je njegova DPS spremna da podrži manjinsku vladu, ali da ne učestvuje u njoj.

Potpredsednik Građanskog pokreta (GP) URA, Goran Đurović, kazao je Vijestima da Đukanovićeva izjava potvrđuje ono o čemu GP URA govori - da DPS neće biti deo nove vlade.

Đurović kaže i da DPS treba da se suoči s prošlošću i kadrovima za koje se vezuju afere, pa da se tek kao takav nametne kao potencijalni partner u budućnosti.

”Do tada, oni neće biti deo vlade”, tvrdi Đurović.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP), Danijela Đurović je rekla da će aktivnosti ove partije biti usmerene na to da što pre svi sednemo za sto.

"Radićemo sve da se iznađe kompromis”, istakla je Đurovićeva.

Upitana da li će SNP učestvovati u kreiranju manjinske vlade, ona je odgovorila da su sve ponuđene opcije legitimne, ali da krajnji stav SNP-a još ne može da saopšti i da će tu odluku doneti Glavni odbor stranke.

Iz GP URA juče su saopštili da su otpočeli i formalne i neformalne razgovore o manjinskoj vladi, te da su prvo razgovarali s kolegama iz CIVIS-a i SNP-a.

Poslanik GP URA, Miloš Konatar, rekao je da tu stranku narednih dana očekuju razgovori s manjinskim partijama, ali i s nekim subjektima parlamentarne većine.

Naveo je da do petka očekuju završetak konsultacija.

Razgovore o manjinskoj vladi odbili su, kako je naveo, Ujedinjena Crna Gora i Demokrate, čiji je lider Aleksa Bečić, koji je sinoć razrešen sa funkcije predsednika Skupštine.

Iz Demokrata su zbog razrešenja Bečića za sredu zakazali proteste.

Iz te partije su poručili da postoje dve opcije za rešenje političke krize: dogovor parlamentarne većine i manjinskih partija ili novi izbori.

Bivši šef crnogorske diplomatije, Srđan Darmanović, izjavio je juče da je teško reći kakva će biti personalna rešenja u novoj vladi, osim što je, kako je naveo, gotovo sigurno da će njen premijer biti aktuelni vicepremijer i lider GP URA, Dritan Abazović.

Izvor: T a n j u g

Vlada Crne Gore
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva