:

:

TV Most

Foto: Facebook/Leposavić portal

clock

Oktobar 02, 2020   20:31

0

304

Vinarija Lakićević iz Leposavića na mapi proizvođača vina

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić i načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog orkuga Slavko Simić u pratnji saradnika obišli su poljoprivredno gazdinstvo Lakićević u selu Kutnje, koje raspolaže zasadima vinove loze koji se u ovom trenutku prostiru na površini od 12 hektara i upoznali se sa berbom grožđa, proizvodnjom i plasmanom na tržištu kao i mogućnostima da opština Leposavić u saradnji sa državom Srbijom i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju pomogne gazdinstvo kako bi se zasadili vinove loze proširili, zaposlili novi radnici i obezbedio ekonomski napredak opštine i kvalitetniji život stanovništva.

„Danas  prisustvujemo jednoj velikoj berbi grožđa u selu Kutnje na zasadima gazdinstva Lakićević koji se prostiru na 12 hektara i čija će se vina naći na rafovima vinarija i prodavnica širom Srbije, ali i Evrope, što je jako važno za afirmaciju i promociju naše opštine“, rekao je predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić. 

„Opština Leposavić će se truditi da u saradnji sa državom Srbijom pomogne vlasnicima zasada vinove loze i vinarije kroz razne programe podsticajnih sredstava, koje će opština u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju obezbediti za potrebe i proširenje vinarije Lakićević“, istakao je Todić.

„Moram sa ponosom da kažem da vinarija Lakićević, nije samo ponos Leposavića i Kosova i Metohije, već je ponos cele Srbije. Ovde se proizvode najbolje sorte grožđa i kroz proces proizvodnje dobijamo vrhunski kvalitetna vina.  Zadovoljstvo nam je što vidimo veliki broj sugrađana koji ovde rade i obezbeđuju egzistenciju svojih porodica. Danas smo ovde da pružimo snažnu podršku beračima grožđa, kao i proizvođaču, da znaju da nisu sami, da je država Srbija uz njih, da ćemo svi zajedno na najbolji mogući način kroz subvencije pomoći da oni zaista zaokruže svoje ciljeve i u toku ove godine i u narednom periodu“, rekao je načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavko Simić.

„Ovo je četvrta berba, dobar je rod. Manje ima grožđa nego prošle godine, jer je bila kišna godina, ali zadnjih pedeset dana nije padala velika kiša što je spasilo sezonu. Kvalitet je mnogo bolji nego prošle godine, ima više šećera, više aroma, grožđe je potpuno zdravo i to je preduslov da bi bilo dobro vino“, rekao je vlasnik vinograda Slaviša Lakićević. 

„Naše vino je dobro ocenjeno, a dobro vino uvek nađe svog kupca, uskoro ćemo da učestvujemo i na različitim sajmovima, pa se nadam da će naša opština da postane poznata i popularna po vinu, da imamo dobar brend“, istakao je Lakićević.

Poljoprivredno gazdinstvo Lakićević se bavi biološkom proizvodnjim vina i ima zasađene vinograde od 2015.godine. U zasadima je zastupljeno više sorti, kao što su: kabernesovinjon, kaberneblank, kabernefrank, rajnskirizling, tamljanika, sira, traminer, sardone, solaris, vionjerkao i nekoliko eksperimentanih sorti. Prva berba i proizvodnja vina je započela 2018.godine, a nešto pre mesec dana počela je i prodaja vina za domaće i inostrano tržište. Vina su visoko ocenjena kako kod nas tako i u inostranstvu. U budućnosti se planira proširenje na 50 hektara.

Izvor: TV Most/Leposavić portal

KiMLeposavićVinarija Lakićević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva