:

:

TV Most

Foto: Bota Sot

clock

April 07, 2019   8:28

0

374

Vinčenco Graso: Nema indicija da može doći do nasilnih akcija, mediji raspiruju tenzije

Portparol Kfora Vinčenco Graso kaže da nema nikakvih indicija da bi na severu Kosova moglo da dođe do bilo kakvih jednostranih ili nasilnih akcija. Jedino što ukazuje na destabilizaciju su učestale spekulacije koje pojedinci i neki mediji šire, stvarajući na taj način neopravdanu tenziju među narodom.

Graso za "Novosti" naglašava da razloga za zabrinutost nema i da je saradnja sa kosovskim institucijama, ali i sa Vojskom Srbije, kontinuirana i dobra.

Na konstataciju da je vežba KBS i Vojske Albanije izazvala veliku pažnju, Graso kaže da je ova vežba "primer loše upotrebe retorike".

"Združena vežba Vojske Albanije (u pitanju je nekolicina vojnika) i Kosovskih bezbednosnih snaga predstavljala je uvežbavanje sposobnosti potrage i spasavanja. Ali u pojedinim medijima predstavljena je kao pretnja organizovanih nasilnih akcija na severu Kosova. Ova vežba nije ni na koji način uticala na misiju Kfora", ističe Graso.

Na pitanje da li bi u slučaju usložnjavanja situacije na terenu bilo realno videti i srpsku vojsku na severu KiM Graso kaže da je Kfor  jedini ovlašćen Rezolucijom 1244 SB UN da garantuje bezbedno okruženje na Kosovu. 

"NATO je spreman da Kforu pošalje dodatne vojnike", zaključuje Graso.

Izvor: Večernje novosti

KiMbezbednosna situacijaKFORRezolucija 1244NATOGraso
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva