:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Februar 14, 2020   10:05

0

257

Vinogradari na KiM obeležavaju Svetog Trifuna

Dan Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, je dan ljubavi i vina. Vinogradari ga obeležavaju simboličnom rezidbom  vinove loze, kako bi grožđe dalo  dobar rod.

 

Kako običaji nalažu, uz molitve i sečenje kolača, simboličnim orezivanjem loze, uz zalivanje crnim vinom, vinogradari obeležavaju svog zaštitnika, Svetog Trifuna.

Prvi čokot orezali su Jovanovići u svom vinogradu sa nadom da će im Sveti Trifun doneti dobar rod.

"Molimo se za blagodet božiju, a ona kad se slije na nekoga, to je očigledno, u rodu, plodu, u putu kojim idemo. Ovo danas je obeležavanje početka rezidbe, za pravo orezivanje je još rano, zato što mogu da nastupe hladni dani i da loza koja je orezana može da smrzne. Ali ovaj dan se neizostavno obeleži i slavi", kaže za TV Most Radojko Jovanović iz Kosovske Mitrovice.

Na 55 ari Jovanovići imaju dva vinograda, u jednom su stone, u drugom vinske sorte. Vodeća vinska sorta u ovom vinogradu je burgundac, donet iz Francuske, od koga se dobija kvalitetno crno vino.

"Vino proizvodimo po starom metodu, bez ikakvih kvasaca za vrenje, samo u čisto bure stavimo i čekamo 21 dan da provri",ističe Radojko.

U srpskom narodu postoji verovanje da, ako na Svetog Trifuna pada sneg ili kiša, biće rodna godina, ako je vedro-sušna i nerodna.

Izvor: TV Most

Sveti Trifunvinogradariorezivanje lozeKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva