:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Maj 30, 2020   16:00

0

193

Viola fon Kramon: Razmena teritorija neprihvatljiva

Izvestilac za KiM u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon ponovila je danas da je razmena teritorija između Beograda i Prištine neprihvatljiva, ali i pozvala sve stranke da poštuju odluku Ustavnog suda o dekretu Hašima Tačija kojim je mandat za formiranje vlade dao funkcioneru DSK Avdulahu Hotiju.

Fon Kramon je za Dojče vele rekla da razmena teritorija ne bi rešila nijedan od postojećih problema, ne bi donela veću stabilnost i ne bi bila u interesu većine građana.

"To bi čak postavilo veoma štetan presedan", istakla je Fon Kramon, prenosi Kosovo onlajn.

Ona je dodala da bi, ko god je za tu ideju, trebalo to javno i da kaže.

"Nakon toga mogli bismo izneti mnogo argumenata zašto bi to destabilizovalo region, a ne donelo mir. Međutim, sa stanovišta EU, bilo bi zanimljivo saznati je li ta takozvana studija plaćena sredstvima EU. Da je to slučaj, bio bi to skandal. Mi ćemo to istražiti ", rekla je Viola fon Kramon.

Prema njenim rečima, jedno od važnijih neslaganja odlazećeg premijera Aljbina Kurtrija i predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija upravo je bio njihovi odnosom prema Beogradu.

Nakon odluke Ustavnog suda u Prištini da je dekret Tačija o mandatu Hotiju u skladu sa Ustavom, kaže da sve stranke moraju poštovati tu odluku, da je to sada najvažnija stvar i da tu nema alternative, uz ocenu da Ustav ostavlja puno prostora zarazličita tumačenja te da razume i zašto su mnogi nezadovoljni.

Međutim, dodala je, vladavina zakona takođe znači prihvatanje odluke suda, bilo da vam se sviđa ili ne.

Kako je rekla, na Hotiju je sada da napravi većinu u parlamentu i formira stabilnu vladu.

"Kao član Evropskog parlamenta mogu reći da oni koji žele promene u političkom pejzažu moraju da ga postignu glasačkom kutijom, a ne na ulicama. Na sledećim izborima nadamo se da će pobediti stranke koje će konačno ukinuti prostor za tumačenje ustava, koji politički akteri na Kosovu* stalno koriste. Građani imaju pravo na koherentan ustav", poručila je ona.

Izvor: Танјуг

KiMEvropski parlamentrazmena teritorijaViola fon Kramon
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva