:

:

TV Most

Foto: Shuttertock

clock

Septembar 30, 2023   16:12

0

70

Više od 100.000 izbeglih Jermena iz Nagorno-Karabaha, UNHCR traži hitnu međunarodnu pomoć

Više od 100.000 izbeglica stiglo je u Jermeniju iz Nagorno-Karabaha, azerbejdžanskog regiona u kojem živi jermensko stanovništvo, koji je Baku stavio pod kontrolu vojnom akcijom prošle nedelje.

 

Vlada u Jerevanu saopštila je da je 100.417 Jermena pobeglo iz Nagorno-Karabaha od 24. septembra, navodi agencija RIA Novosti, prenosi Rojters.I šef Agencije UN za izbeglice Filipo Grandi objavio je da je više od 100.000 izbeglica stiglo u Jermeniju.

,,Mnogi su gladni, iscrpljeni i potrebna im je hitna pomoć", istakao je Filipo Grandi na društvenim mrežama.

UNHCR i partneri pojačavaju podršku jermenskim vlastima, dodao je Grandi, ali je naglasio da je hitno potrebna međunarodna pomoć.

Ranije je zvaničnik agencije UN za izbeglice rekao da bi ukupan broj izbeglih mogao dostići 120.000, što odgovara procenama celokupne populacije Nagorno-Karabaha.

Azerbejdžan je saopštio da će poštovati prava Jermena iz Nagorno-Karabaha koji odluče da ostanu, ali da je zauvek uništio koncept otcepljene države.

Jermensko stanovništvo napušta Nagorno-Karabah od prošle nedelje, kada je, 19. septembra, počela vojna operacija Azerbejdžana u tom regionu.

Predsednik samoproglašene republike Nagorno-Karabah Samvel Šahramanjan potpisao je juče dekret kojim se od 1. januara raspuštaju sve institucije, a ta samoproglašena republika će prestati da postoji.

Inače, u Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije bio pod kontrolom Bakua od devedesetih, nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

Delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega, Azerbejdžan je ponovo zauzeo u ratu 2020. godine, okončanom primirjem koje nadgledaju ruske mirovne snage.

Sukob oko Nagorno-Karabaha traje od kraja osamdesetih godina – kroz različite faze, uz eskalacije i privremeno smirivanje.

Izvor: RTS foto: shutterstock

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva