:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 20, 2021   8:39

0

79

Više od 300 Haićana proterano iz Teksasa stiglo u domovinu

Više od 300 Haićana vratilo se kući nakon što su ih SAD proterale iz Teksasa, čime je, kako ocenjuje Rojters, "stavljena tačka" na njihovu potragu za boljim životom daleko od osiromašene domovine.

 

Na aerodrom u Port-o-Prensu, prestonici Haitija, sletela su tokom jučerašnjeg dana tri leta sa 327 Haićana vraćenih iz Teksasa, prema podacima jednog američkog zvaničnika upoznatog sa situacijom.

Agencija AP navodi da se sutra očekuje sletanje još šest aviona sa migrantima.

Nekoliko vraćenih Haićana govorilo je za agenciju Rojters po sletanju, navodeći da im nikada nije rečeno da će biti vraćeni.

Američki pogranični agenti počeli su tokom proteklog vikenda da uklanjaju grupe migranata sa Haitija iz velikog improvizovanog kampa koji su podigli nakon što su prethodno prešli reku Rio Grande koja razdvaja Meksiko i američku saveznu državu Teksas.

Prostrani kamp ispod mosta u Del Riju privukao je više od 12.000 migranata u jednom trenutku, ispunjavajući taj prostor mnoštvom šatora i cirada nataknutih na trsku.

U video poruci objavljenoj u nedelju uveče, premijer Haitija Arijel Anri je obećao da će pomoći proteranim Haićanima, i pozvao građane da izgrade budućnost u kojoj će "živeti dobro u našoj zemlji, a da ne moraju da trpe ovakve oblike srama".

Načelnik granične patrole Raul L. Ortis je izjavio juče da je od petka već 3.300 migranata prebačeno iz kampa Del Rio u pritvorske centre ili su vraćeni avionima kući.
 

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva