:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Jun 20, 2020   12:16

0

233

Više od 60.000 vojnika na Paradi pobede, šta će sve moći da se vidi od naoružanja

Koronavirus izmenio je Paradu pobede, koja će se ove godine održati 24.juna u više gradova Rusije. Kako bi sprečili širenje kovida 19 učesnici se tri puta dnevno testiraju, a nova pravila važiće i za posetioce.

Umesto 9.maja, Parada pobede zbog pandemije koronavirusa gotovo mesec i po kasnije. Novi datum nije izabran slučajno - 24. juna pre 75 godina održana je prva parada Crvene armije u čast pobede SSSR-a nad Nemačkom u Drugom svetskom ratu. Pojedini elementi ovogodišnje manifestacije retke svedoke podsetiće na taj dan.

"Počeće parada jubilarnim maršem Crvenoarmejaca i biće vatromet onakav kakav je bio 1945. Biće 40 jedinica tih vozila koja su učestvovala u ratu. Tu će biti čuveni T34 tenk koji je pobedio fašiste i biće predstavljeno novo oružje", kaže Ljubinka Milinčić, novinarka, glavna urednica srpske redakcije Sputnjika.

Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Moskvi navodi da će od novih stvari biti modifikacije tenka T80 tzv. BVM i T90M.

"To su modifikacije već postojećih tenkovi. Borbeno vozilo peržanik sa modulom od 57mm, dakle topom univerzlanim. Taj top je zanimljiv i za našeg Lazara 3, jer je to moćan i dobar kalibar", ističe Lazanski.

Pandemija nije promenila broj učesnika, ali jeste način na koji se oni pripremaju. Na poligonu Alabino, nedaleko od Moskve, vežbalo je više od 14.000 vojnika, koji će biti deo parade na Crvenom trgu. Među njima i 75 gardista srpske vojske.

"Oni tamo vežbaju, tri puta dnevno im se meri temeprartura i tri puta dnevno se testiraju. Asolutno su izolovani od spoljašnjeg sveta. Oni su već više od pola godine na tom poligonu. Verovatno je jedan od razloga što se odlučilo da se sada ide na paradu i taj zamor ljudskog materijala, vojnici koji mesecima vežbaju. Tako da je bilo kakva vrsta očekivanja da bi parada mogla da se odloži nerealna. Parada će biti održana", dodaje Lazanski.

Restriktivno prisustvo na Crvenom trgu 

Posetioci parade moraće da se pridržavaju strogih pravila koje diktiraju mere zaštite od kovida 19 - održavanje distance, nošenje maski i rukavica.

"Što se tiče publike ljudi su pozvani da gledaju paradu iz svojih kuća. To ne znači da će biti zabranjeno da se izađe na ulicu, ali će se zaista morati poštovati sva pravila. Novinari će gledati iz novinarske sobe. Tako da neće biti te svečane atmosfere na ulicama Moskve", ukazuje Milinčićeva.

Lazanski objašnjava da delegacije koje idu na Crveni trg takođe će biti vrlo selektivno, po brojnom stanju prisutne.

"Biće ograničen broj ljudi. Svečena bina gde će biti predsednici, ostali idu na binu pored. Prisustvo na Crvenom trgu biće vrlo restriktivno", izjavio je Lazanski.

Pored Crvenog trga, vojne parade biće održane u još 28 gradova širom Rusije. Planirano je da ukupno učestvuje oko 64 hiljade vojnika, 1.850 jedinica vojne tehnike i 511 letelica.

Gardisti Vojske Srbije u jeku priprema za Paradu pobede u Moskvi

Gardisti Vojske Srbije, simbolično njih 75, uveliko se pripremaju da pod zastavom Republike Srbije ponosno prodefiluju moskovskim Crvenim trgom na Paradi pobede, 24. juna.

Gardisti Vojske Srbije visoko su motivisani da svoju otadžbinu, koja je uvek bila na pravoj strani istorije, predstave na najbolji način, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Početne pripreme za Paradu pobede trajale su 15 dana i realizovane su u Beogradu, u kasarni "Dedinje", nakon čega su za naše gardiste od 12. juna usledile dvonedeljne pripreme u Ruskoj Federaciji.

Zamenik komandanta Garde Vojske Srbije, ujedno vođa delegacije koja je otputovala u Moskvu, pukovnik Željko Gavrilović ističe da su pripadnici Garde svesni ukazane časti i važnosti zadatka, na događaju koji će biti u centru pažnje svetske javnosti.

"Učešće na Paradi pobede najbolji je primer visokog uvažavanja Vojske Srbije, njenog slobodarskog nasleđa i časnih vojničkih tradicija. Gardi Vojske Srbije, kao našoj najstarijoj jedinici, pripala je čast da zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije proslavi jubilej pobede u Drugom svetskom ratu. Marširanje Crvenim trgom, pod zastavom Republike Srbije i pred očima čitavog sveta, predstavlja prestiž u vojnim krugovima, a nesumnjivo je da će to biti jedan od nezaboravnih trenutaka za svakog gardistu", naglašava pukovnik Gavrilović.

Prema njegovim rečima, svi pripadnici Garde Vojske Srbije su zdravi, što pokazuju svakodnevna kontrolna testiranja, a domaćini se trude da njihov boravak u Podmoskovlju bude što udobniji.

Intenzivna uvežbavanja strojevih radnji i fizička obuka, kako bi učešće u svečanom defileu pešadijskih ešelona bilo izvedeno do perfekcije, zauzima najveći deo dana, ističe komandant gardijskog bataljona potpukovnik Dragan Jakovljević, kome je pripala čast da predvodi ešelon srpskih gardista na Paradi pobede u Moskvi.

Od kako su doputovali u Rusku Federaciju gardisti Vojske Srbije imali su zajednička uvežbavanja sa ostalim učesnicima vojne parade na poligonu Alabino i uvežbavanje na Crvenom trgu.

Kapetan Đorđe Simić ističe da svih 75 gardista rade i dišu kao jedan, ponosni što su dobili priliku da koračaju Crvenim trgom.

Kapetan Stefan Miletić naglašava da snaga volje, vedar duh i motivisanost za zadatak nadjačavaju umor od brojnih ponavljanja strojevih radnji.

Zastavnik Mladen Jovanović kaže da je u vojničkoj uniformi proveo više od polovine života, obišao brojne zemlje sveta, kao i da je srpsku zastavu nosio na svim vojnim paradama desetak godina unazad.

Među gardistima koji su otputovali u Moskvu, za njih 18 biće to drugo po redu učešće na Paradi pobede. Za desetara Miloša Joksimovića ne samo da će biti prvo učešće na Paradi pobede, već i ostvarenje dugogodišnjeg sna.

Garda Vojske Srbije vrlo je aktivna na polju međunarodne vojne saradnje. Vojne parade zauzimaju posebna mesta u srcima gardista, jer pružaju priliku da se sretnu sa najelitnijim sastavima inostranih oružanih snaga i zajedno testiraju strojevu izgrađenost, vojničke vrline i posvećenost vojnom pozivu.

Izvor: RTS

Parada pobedeMoskvaVojska Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva