:

:

TV Most

clock

Oktobar 25, 2015   12:05

0

138

Više od stotinu privrednika sutra putuje u Moskvu

Oni će u utorak, tokom zvanične posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Rusiji, učestvovati na zajedničkoj sednici Poslovnog saveta za saradnju sa Srbijom pri Trgovinsko industrijskoj komori Rusije i Poslovnog saveta za saradnju sa Rusijom pri Privrednoj komori Srbije.

Kako je, u izjavi novinarima, objasnio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež to će biti najveća i najznačajnija privredna delegacija naše zemlje u Ruskoj Federaciji.

U Moskvi će biti prisutno oko 120 naših kompanija i oko 100 ruskih, koji će imati priliku da razgovaraju o uslovima investiranja u Srbiju, ali i konkretnim planovima u direktnim međusobnim razgovorima, rekao je Čadež.

On je istakao da je reč prevashodno o kompanijama iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, metaloprerađivačke industrije, proizvodnje guma i plastike, turizma, i da bi trebalo da se očekuju dobri rezultati.

"Ne samo da smo se dobro spremili kada je reč o projektima, nego su i kompanije, u pripremnoj fazi, slale svoje projekte i ideje šta bi za njih bilo interesantno, na osnovu čega smo tražili partnere među ruskim kompanijama", rekao je Čadež.

Glavni cilj posete srpskih privrednika Moskvi jeste pomoć privredi Srbije da konkretnim projektima prevaziđe slabiji izvoz od uvoza.

"Cilj je da kroz konkretne predloge privrednici ostvare veći izvoz. Među predlozima je i način na koji ćemo eventualno organizovati neke distributivno-logističke centre, kako ćemo tretirati izvoz i uvoz proizvoda...", rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima sada postoje uslovi da se formiraju distributivno-logistički centri jer su vodeće velike, srednje i manje kompanije shvatile da je jedini način da svi zajedno profitiraju zapravo zajednički nastup.

"Jedini način da svi profitiramo jeste da sednemo zajedno za sto, da stavimo pojedinačne interese sa strane, da vidimo šta možemo da uradimo kako bismo bili konkurentniji i jedni drugima pomogli i uvezali naše proizvođače da izvoze svoju robu u Rusiju. Očekujem da se vratimo sa konkretnim ugovorima i to je ono na čemu PKS insistira", poručio je Čadež.

Čadež je pohvalio rad srpsko-rusko poslovnog saveta, odnosno predsednika ruskog Poslovnog saveta za saradnju sa Srbijom Anatolija Tihonova i Poslovnog saveta za saradnju sa Rusijom Branislava Grujića, za koje je rekao da su veoma mnogo uradili kako bi se budući projekti srpskih i ruskih kompanija pripremili za predstojeću sednicu i kako bi doveli do konkretnog rezultata.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva