:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2021   18:24

0

153

Višegradska grupa i Austrija uputile Uniji novi non - pejper

Četiri države Višegradske grupe Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, a uz njih Austrija uputile su novi non-pejper čelnicima Evropske unije koji se odnosi na Zapadni Balkan, preneo je portal Kliks pozivajući se na dobro obaveštene diplomatske izvore.

 

Reč je o još jednom u nizu sličnih dokumenata, a kako navodi portal, ovog puta dokument se ne bavi pitanjem granica u regionu, već traži od EU vrlo važnu podršku za čitav region.

Naime, ministri spoljnih poslova pet država članica EU traže da se države i građani Zapadnog Balkana uključe u zvanične razgovore o budućnosti Unije.

One smatraju da države ove regije treba da imaju pravo i mogućnost da iznesu svoje stavove u pogledu budućnosti EU s obzirom na to da imaju vrlo jasnu perspektivu članstva u Uniji. Vrlo precizno je navedeno da Zapadni Balkan treba da bude deo inicijative konferencije o budućnosti EU, koja je pokrenuta unutar ovog bloka.

Informaciju o najnovijem non pejperu potvrdila je i zamenica predsedavajućeg Saveta ministara BiH i šefica diplomatije te zemlje Bisera Turković, koja je rekla da je upoznata sa ovim dokumentom koji smatra izuzetno značajnom inicijativom koju treba pozdraviti.

"Da, zvanično smo upoznati i raduje me ovakav pristup. Bosna i Hercegovina kao i ostale države regije ima jasnu perspektivu članstva. Mi smo suštinski deo Evrope oduvek, sada smo samo u procesu dostizanja naprednih evropskih standarda u funkcionisanju i jačanju države", navela je ona.

Turković je dodala da želja ovih pet država da u razgovore o budućnosti EU uključe i zemlje koje će u dogledno vreme postati članice predstavlja važan signal "da nećemo biti ostavljeni da predugo čekamo napredak ka članstvu".

"Istovremeno, to je dobro i za EU, koja bez stabilnog i evropskog Zapadnog Balkana nije kompletna", istakla je ona.

Prema njenim rečima, BiH pozdravlja ovu inicijativu i smatra je dobrodošlim pravcem jačanja veza i saradnje EU i država regiona na bazi međusobnog poštovanja i zajedničke budućnosti.

Kako navodi portal, inicijativa će biti upućena čelnicima EU, uključujući i Evropsku komisiju i komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Izvor: T a n j u g

EUnon-pejperVišegradska grupaZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva