:

:

TV Most

Foto: Glas Srpske

clock

Mart 07, 2023   14:31

0

184

Višković: Stav Ambasade SAD - direktno mešanje u unutrašnja pitanja

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je neugodno iznenađen saopštenjem Ambasade SAD u BiH, u vezi s izjavom poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića i istakao da nije primereno za bilo koju ambasadu da ima razumevanja za zapaljive i ratnohuškačke izjave, a posebno ako takve izjave dolaze od predstavnika verskih zajednica.

"Ovakav stav Ambasade SAD u BiH je direktno mešanje u unutrašnja pitanja jedne zemlje, i bez obzira iz koje zemlje da dolaze, ambasadori nemaju pravo da se mešaju u unutrašnje odnose u zemlji", rekao je Višković.

Istakao je da ambasadori nemaju ovlašćenja, niti je njihov posao da određuju kako će građani jedne zemlje živeti i uređivati svoje međusobne odnose, već da je njihov posao da predstavljaju svoju zemlju.

"Neprihvatljivo je da se Ambasada SAD u BiH svrstava na jednu stranu, u ovom slučaju dajući podršku i opravdanje poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, dok istovremeno drugu stranu kritikuje, iako ta druga strana nikada nije pozivala na oružje i rat, već je uvek insistirala i insistira da se u državi u kojoj svi zajedno živimo poštuje najviši pravni akt te zemlje, a to je njen ustav", naveo je Višković.

Predstavnici međunarodne zajednice i ambasada u BiH treba da se zalažu za dijalog između suprotstavljenih političkih gledišta, a ne da se svrstavaju na jednu stranu, kaže Višković.

"Neugodno sam iznenađen stavom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa izjavama poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića u kojima se preti ratom i razumevanjem za ovakav javni diskurs jednog verskog poglavara", rekako je Višković.

Dodao je da navodi iz saopštenja SAD nikako ne ide u prilog stabilnosti BiH, jačanju poverenja među njenim građanima i zajedničkom životu.

Istakao je da se Republika Srpska oduvek zalaže za dijalog u okviru BiH.

"Smatram da se jedino konsenzusom može postići dogovor o ključnim pitanjima koja se odnose na funkcionisanje BiH, a da međunarodna zajednica i predstavnici ambasada u BiH treba da budu snažna podrška tim naporima", zaključio je Višković, prenela je RTRS.

Dodik: Samo u BiH strane diplomate podstiču sukobe i ostaju diplomate

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se američka Ambasada ponovo s njim obračunava, iako je "skandaloznu izjavu" dao poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, i da, umesto jasne osude reisovih poziva na oružje, "na opšte iznenađenje mi gledamo odbranu njegovih stavova". 

"U trenutku kada je izvršen teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu pre 12 godina, na moj poziv u kojem izražavam solidarnost sa osobljem Ambasade, osuđujući taj teroristički čin, tadašnji američki ambasador u Sarajevu prvo je rekao da to nije teroristički akt i zamolio me da taj atak ne koristim za obračun sa zajedničkim institucijama", rekao je Dodik za Srnu.

Dodik kaže da je još tada shvatio da je "američka politika potpuno u službi muslimanskih interesa u BiH, čak i kad im rafalima napadaju Ambasadu". "U tom kontekstu vidim i jučerašnje saopštenje Ambasade SAD na Kavazovićeve ratnohuškačke izjave, koje ni muslimanski političari ne mogu braniti", istakao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je rekao da je američka Ambasada ćutala kada su iz islamske verske zajednice dolazile uvrede na račun pravoslavaca, pa i nedavno iz džamije u Republici Srpskoj.

"Kavazović je govorio i da 'Vlah ne može biti načelnik Srebrenice', pa je i to prošlo. Od pasivnih posmatrača Kavazovićevih fundamentalističkih stavova, američka Ambasada je krenula u otvorenu odbranu prvog muslimana u BiH. Samo što ja lično mislim da oni ne brane Kavazovića, već ideju o oružanoj pobuni, koju bi muslimani izveli, čijim drugo, do američkim oružjem", naglasio je Dodik.

On je istakao da zbog ovakvog saopštenja u iole ozbiljnoj državi ambasador bi bio pozvan bar na konsultacije, "negde čak i najuren".

"Samo u BiH strani diplomata podstiče sukobe, podržava jezik mržnje čak i od verskih poglavara, i ostaje diplomata", konstatovao je Dodik.

Iz Ambasade SAD u BiH juče je saopšteno da su izjave i reagovanja koji dominiraju političkim diskursom u BiH duboko destruktivni za zemlju i njeno društvo, te da je posebno razočaravajuće kada bilo koji verski vođa pominje ili preti nasiljem kao rešenjem problema u BiH.

"Sugestija da postoji veća potreba za `mirom i tolerancijom` u BiH je dobra, ali se ova preporuka mora jednako primeniti na političke vođe BiH, kao i na njene verske vođe, i ništa manje na predsednika Republike Srpske Milorada Dodika", naveli su iz američke Ambasade u BiH.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio je da "zemlju treba braniti oružjem, ako institucije BiH padnu".

Kavazović je i početkom februara pružio podršku imamu Amiru Mahiću iz Kozarca koji je Svetog Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu - sektom, podseća Srna.

Izvor: T a n j u g

Republika SrpskaRadovan ViškovićBiHAmbasada SAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva