:

:

TV Most

clock

April 12, 2021   9:49

0

199

Visoki Dečani – nešto najlepše što je stvorila srpska ruka za pokolenja

Prema podacima organizacije "Evropa Nostra", koja aktivno deluje u oblasti nasleđa više od 50 godina u preko 40 zemalja Evrope, manastir Visoki Dečani je među sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa za 2021. godinu. Dečani su najbolje očuvani hram iz doba Nemanjića i po svojoj arhitekturi i dostignućima predstavljaju nešto najlepše što je stvorila srpska ruka za pokolenja.

 

Manastir Visoki Dečani, jedan od najugroženijih lokaliteta kulture u Evropi, monumentalna je zadužbina Nemanjića podignuta u vreme procvata srpske srednjovekovne države.

Kombinacijom vizantijskih, romaničkih i gotskih elemenata sazidana je autentična građevina. Mnogobrojne očuvane freske i danas zadivljuju lepotom.

Hram Vaznesenja predstavlja najveću očuvanu galeriju srednjovekovnog slikarstva. Čini je hiljadu kompozicija koje svojim sadržajem daju sliku sveukupnog znanja i verovanja čoveka tog vremena.

"Ovo je crkva koja je otvorena za sve, to stalno naglašavam. To, dakle, nije crkva koja je namenjena samo Srbima ali je ona Srpska pravoslavna crkava, koju je podigao Sveti kralj Stefan Dečanski. Ona je jedan od temelja srpske duhovnosti i kulture ali istovremeno to je svetinja koja je na Kosovu i Metohiji. To je svetska kulturna baština i otvorena je za sve ljude ovoga sveta, kao što je Gospod Isus Hristos došao ne samo za jedan narod", poručuje arhimandrit Sava, iguman manastira Visoki Dečani.

Kroz vekove, Visoki Dečani su uvek bili svetinja u kojoj su se oglašavala zvona i služile liturgije.

Danas o zadužbini Svetog kralja Uroša Trećeg, po manastiru prozvanog Dečanski, brine jedno od najbrojnijih i najobrazovanijih bratstava Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: RTS

KiMVisoki DečaniEvropa Nostra
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva