:

:

TV Most

Foto: Vikipedija

clock

Jun 04, 2022   9:09

0

183

Visoki Dečani: Stejt department kritički o nesprovođenju odluke suda

Manastir Visoki Dečani ocenio je da je u izveštaju Stejt departmenta o verskim slobodama na KiM za 2021. godinu iznet kritički stav zbog nesprovođenja odluke ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj su 24 hektara zemlje vlasništvo manastira i kršenja dogovora o izgradnji obilaznice oko manastirske zone.

U objavi Manastira Visoki Dečani na Tviteru navodi se i da je u maju 2021. godine Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji prekinula kontakte sa vlastima u Prištini zbog nesprovođenja odluke ustavnog suda o manastirskom zemljištu i "nečuvenog kršenja vladavine prava i verskih sloboda".

Manastir je naveo i da je u situaciji otvorenog nepoštovanja sudskih odluka od strane privremenih institucija u Prištini i potpisanih sporazuma koje garantuju EU i OEBS, SPC upozorila međunarodne predstavnike na potrebu za posebnim mehanizmima zaštite.

U objavi je navedeno i da otvorena etnička i verska diskriminacija prema SPC nanosi štetu svim građanima KiM.

Manastir Visoki Dečani objavio je i fotografiju izveštaja Stejt departmenta o verskim slobodama na KiM za 2021. godinu.

U izveštaju Stejt department navodi da je ustavni sud u Prištini u septembru te godine prosledio državnom tužiocu informaciju o tome da vlada stalno odbija da primeni odluku tog suda iz 2016. godine, kojom se SPC priznaje vlasništvo nad zemljištem oko manastira Visoki Dečani.

"Kao odgovor na vladino kontinuirano nesprovođenje te odluke i dogovora o radovima na putu iz 2020. godine u Specijalnoj zaštitnoj zoni manastira Visoki Dečani, SPC je u maju prekinula zvaničnu komunikaciju sa vladom", naveo je Stejt department.

Izvor: T a n j u g

Visoki DečaniStejt depatment
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva