:

:

TV Most

Foto: facebook

clock

Januar 14, 2022   18:28

0

153

Visokim Dečanima od italijanskog KFOR-a oprema za digitalizaciju fresaka

Oprema za digitalizaciju fresaka uručena je danas manastiru Visoki Dečani. 

Deo vredne donacije uručio je komandant Regionalne komande KFOR-a “Zapad” italijanski pukovnik Andrea Bertaco sa svojim saradnicima. 

"Reč je o opremi za digitalizaciju fresaka manastirske crkve koja je na listi Svetske kulturne baštine UNESCO. Drugi deo opreme biće uručen tokom narednog meseca. Pored svog nesebičnog doprinosa bezbednosti i zaštiti manastira zajedno sa ostalim kolegama iz KFOR-a, italijanska vojska je ovom donacijom dala značajan doprinos u očuvanju svetske kulturne baštine - srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji" - navodi se u saopštenju manastira. 

Donaciju su primili iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava i jeromonah Petar koji je radio sa italijanskim vojnicima na realizaciji projekta. 

Pukovniku Bertacu, koji uskoro završava svoj šestomesečni mandat, i njegovim kolegama dodeljene su zahvalnice manastira. Arhimandrit Sava je posebno preneo zahvalnost Episkopa raško-prizrebnskog Teodosija. 

Gosti su posluženi povodom današnjeg praznika Svetog Vasilija Velikog i početka pravoslavne Nove Godine - navode iz Visokih Dečana.  

Izvor: Radio Kontakt Plus; Foto: fejsbuk/Visoki Dečani

KiMVisoki DečaniKFORdigitalizacija fresaka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva