:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Avgust 15, 2020   15:30

0

254

Visoko priznanje “Pečat hercega Šćepana” Živojinu Rakočeviću

Upravni odbor prestižne kulturne manifestacije “Trg od Ćirilice” na čelu sa arhiepiskopom cetinjskim mitropolitom crnogorsko-primorskim gospodinom Amfilohijem, odlučio je da najveće priznanje ove manifestacije “Pečat hercega Šćepana” ove godine dodeli Živojinu Rakočeviću, književniku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.

“Kao i svaka nagrada, ona prvo pita čoveka da li si ti to zaslužio i šta ćeš dalje da radiš, to je ta vrsta odgovornosti. Čovek mora stalno da se brani jednom rečenicom koja glasi-Ne možeš bez štete čuti pohvalu o sebi,” rekao je za RTV Gračanica Živojin Rakočević.

“Nagrade treba da znače i ljudima oko nas, ljudima koji stvaraju i samoj ideji nagrade “Pečat hercega Šćepana” je jedinstvo kulturnog prostora i potvrda da duh ne spava i da se duh ne može zarobiti, kao duh čoveka koji se borio da održi svoju slobodu, svoju kulturu, svoje pismo u vremenima kada su ga pritiskale velike imperije, na prvom mestu Osmanska a on je preživeo,” dodaje Rakočević.

U obrazloženju žirija između ostalog se navodi, da ukupna stvaralačka delatnost Živojina Rakočevića predstavlja plemenit i dragocen doprinos kulturi. Njegova lirika potresno svedoči da i u najtežim okolnostima iako ranjeno naše srce na Kosovu i Metohiji kuca i obnavlja se.

“Srce Kosova i Metohije kuca jednako u Torontu i u Sidneju i u Gračanici i u Herceg Novom, srce Kosova i Metohije je kulturni model, srce Kosova i Metohije je Kosovski zavet, srce Kosova i Metohije je Njegoš, srce Kosova i Metohije je sadašnji slikar koji u Metohiji stvara svoju umetnost koja živi za nas, za zavet i za ovaj prostor. Logika zaveta i logika duha je da ako je loše odgovoriću dobrim i mora biti bolje, logika crkve je logika koja kaže-Dobro je dok se strada jer to stradanje je put ka večnosti, ali isto tako moramo ovde na ovom prostoru živeti kao normalni ljudi i sa minimum sloboda da bismo došli do oslobođenja i velike slobode,” kazao je Živojin Rakočević.

Visoko priznanje “Pečat hercega Šćepana” Živojinu Rakočeviću biće dodeljeno 28. avgusta na svečanom zatvaranju manifestacije “Trg od Ćirilice” nakon božanstvene liturgije u manastiru Uspenja presvete Bogorodice u Morači.

Izvor: RTV Gračanica

KiMŽivojin RakočevićPečat hercega Šćepana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva