:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2019   10:47

0

557

Vitošević: O trošku budžeta studiraće cela 50. generacija

Uz pomoć Srbije svi studenti koji upišu studije na Prištinskm univerzitetu školovaće se na račun budžeta i to je nagarda za upis 50. generacije univerziteta koji iduće godine slavi pola veka postojanja, izjavio je rektor Prištinskog univerziteta, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Zdravko Vitošević.

"I pored svih nedaća sa kojima se susrećemo, pre svega mislim na takse od 100 odsto, zahvaljujući pozitivnim kampanjama fakulteta, ove godine je za prvi upisni rok bilo prijavljeno 920 kandidata, a upisano ih je 690. Očekujemo da 700 slobodnih mesta bude popunjeno u septembarskom upisnom oku", kaže Vitošević za "Novosti".

Upitan o tome koliko takse otežavaju rad Prištinskog univerziteta, Vitošević kaže da Univerzitet deli sudbinu svog naroda i da su svi studenti i zaposleni podigli glas i protestuju protiv necivilizacijskih i nehumanih poteza prištinskih vlasti.

"Želimo da verujemo da će albanski političari shvatiti potpuni besmisao poteza koji ugrožavaju život i rad stanovništva i nadamo se da će uz zalaganje međunarodne zajednice takse biti ukinute", kaže Vitošević.

Prištinski univerzitet, kako kaže, jedna je od najznačajnijih ustanova na prostoru KiM i institucija države Srbije koja radi u punom kapacitetu.

"To svakako nije moguće bez naše države, koja nam svih ovih godina pruža bezrezevnu pomoć. Ove godine je opredeljeno blizu pet miliona evra za izgradnju novog objekta za potrebe univerziteta i četiri fakulteta na 7.500 kvadratnih metara u kojima će biti smešteni biblioteka i istraživački i informatički centar Univerziteta", rekao je Vitošević.

Univerzitet u Prištini osnovan je 15. februara 1970. godine, a kao dan Univerziteta slavi se Vidovdan. Trenutno u ovoj visoko-školskoj ustanovi radi oko 750 nastavnika i saradnika i 300 zaposlenih u administraciji. Ima deset fakulteta na kojima studira više od 9.000 studenata, od kojih polovinu ljudi čine mladi koji nisu s prostora KiM.

Izvor: T a n j u g

KiMPrištinski univerzitetbudžetstudenti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva