:

:

TV Most

Foto: Večernje novosti / Ivan Radulović

clock

April 02, 2020   12:48

0

523

Vitošević: Univerzitet u Prištini i u uslovima vanrednog stanja radi redovno i kvalitetno

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i u uslovima vanrednog stanja radi redovno, kvalitetno, svakodnevno unapređujući svoje tehničke mogućnosti, a u cilju ostvarivanja obrazovnih i naučnih ciljeva svojih studijskih programa, saopštio je danas prof.dr Zdravko Vitošević, rektor Univerziteta.

 

Osnovna preokupacija u našem radu jeste nastojanje da se nastava izvodi redovno. U ovim uslovima nastava se izvodi u potpuno drukčijem okruženju –elektronski i na daljinu (on line) na različitim tehnološkim platformama i prema utvrđenom rasporedu.To čine svi fakulteti našeg univerziteta u skladu sa prirodom svojih studija i tehničkim mogućnostima, što je vidljivo i na sajtovima fakulteta. O održavanju nastave dekani fakulteta redovno, svakog petka, pismeno izveštavaju rektora Univeriziteta. Takođe, o održavanju nastave redovno se obaveštavaju i nadležni državni organi Republike Srbije, resorno ministarstvo, Konferencija univerziteta Srbije (KONUS), Kancelarija za Kosovo i Metohiju, regionalni krizni štabovi. Istovremeno, sa izvođenjem nastave realizuju se predispitne obaveze studenata, pripremediplomskih i master radova, kao i doktorskih disertacija,a nastavnici održavaju redovne konsultacije i komunikaciju sa studentima kako bi se sve ove aktvnosti uspešno realizovale.
Ovih dana treba da krene i aprilski ispitni rok. Međutim, mi ispite, po zakonu, ne možemo obaviti na daljinu. Zato  ćemo ovaj ispitni rok realizovati tek kada se ukine vanredno stanje i stvore bezbedni uslovi za rad.Otome ćemo blagovremeno obavestiti naše studente i nastavnike.
Osim nastave, na našem univerzitetu ovih dana se odvija i niz drugih aktivnosti. Na fakultetima se uveliko priprema dokumentacija za reakreditaciju i akreditaciju novih studijskih programa, uključujući i programe učenja na daljinu; vrše se pripreme za učešće u javnom pozivu Fonda za nauku za naučni program Ideje; obavljaju se aktivnosti na tekućim međunarodnim, nacionalnim i drugim naučnim projektima; održavaju se kontakti sa našim partnerima u zemlji i inostranstvu; i vrše se pripreme za obeležavanje 50. godina rada našeg univerziteta.

Posebna pažnja se posvećuje pripremama za upis studenata na fakultetima našeg univeziteta. U ovim uslovima komunikaciju sa maturantima i srednjim školama na Kosovu i Metohiji održavamo elektronski i na taj način ih informišemo o našim studijskim programima i uslovima studiranja. U tom cilju, prvom prilikom, kada se uslovi stvore za to, krenućemo i u obilazak srednjih škola i učestvovati nasajmu obrazovanja u Gračanici kao što smo to činili i prethodnih godina.S druge strane, maturanti se mogu informisati o našim fakultetima i studijskim programimana sajtovima fakulteta, koji se redovno ažuriraju.

Osim rada na Univerzitetu, u situaciji borbe protiv pandemije koronavirusa (Covid19), mi smo neposredno angažovani i u tome. Prevashodno, profesori našeg medicinskog fakulteta,koji svakodnevno rade na prevenciji i lečenju obolelih, naročito na klinikama u Kosovskoj Mitrovici i u Gračanici i Pokrajinskom Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici.

Naši studenti, preko studentskih parlamenata svojih fakulteta, a u koordinaciji sa studentom prorektorom i predsednikom studentskog parlamenta univerziteta od prvog dana vanrednog stanja, svakodnevno radeu volonterskim timovima za pomoć starim i obolelim osobama u dostavljanju hrane i lekova. Takođe, ne mali broj naših studenata i profesora angažovano je u centrima za vanredne situacije u lokalnim zajednicama.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i ovom prilikom obavlja maksimalno svoju obrazovnu i naučnu funkciju, ali i društvenu ulogu primerenu ovoj situaciji. Mi nastojimo da i ovom prilikom, kao i u bezbroj  prethodnih i teških situacija, budemo uz svoje studente, svoj narod i svoju državu.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Univerzitet u PrištiniZdravko Vitoševićvanredno stanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva