:

:

TV Most

clock

Mart 02, 2021   13:08

0

56

Vjosa Osmani: Dijalog sa Srbijom samo zbog recipročnog priznanja

V.d. predsednika Kosova Vjosa Osmani dala je izjavu za medije na konferenciji za novinare nakon sastanka sa izaslanikom EU, Mirsolavom Lajčakom, prenosi Gazeta Ekspres.

Osmani je rekla da je sa Lajčakom razgovarala o dijalogu, rekavši da ovaj proces treba preispitati.

„Imali smo vrlo sadržajnu diskusiju na sastanku sa gospodinom Lajčakom, izaslanikom EU za dijalog, jasno sam, u ime kosovskih institucija, rekla da bi za nas proces dijaloga trebalo da bude „resetovan”, da dođe do preispitanja kako bi se između ostalog pomoglo Kosovu da se pripremi i da poštuje sopstvene interese i interese svojih građana u procesu koji treba da rezultira uzajamnim priznavanjem unutar trenutnih granica i sa važećim Ustavom Kosova. Veoma je važno da se nakon konstituisanja novih institucija sve informacije o ovom procesu upute novim institucijama kako bi se pregledali svi postignuti sporazumi. Ispada da Srbija nije ispoštovala većinu sporazuma”, rekla je Osmani prenosi Gazeta Ekspres.

Osmani je rekla da će se diskutovati samo o uzajamnom priznavanju.

„Moramo osigurati da se poštuje mandat koji dobijamo od parlamenta, crvene linije koje postavi parlament. Nije dozvoljeno pregovarati o granicama Kosova. O statusu Kosova nema šta da se pregovara, očekujemo da se to završi priznanjem. Veoma je važno da u ovom procesu imamo vrlo blisku koordinaciju sa opozicijom kako bismo ih detaljno informisali, jer samo tada možemo biti uspešni. Kao predsednica ću veoma blisko sarađivati sa opozicijom, sa civilnim društvom i medijima i građanima, kako bi imali punu podršku za ovaj process”, rekla je ona.

„Vreme je da se u Briselu, i drugde, od Srbije zahteva odgovornost i pravda za žrtve. Ne samo sada kada počinje obeležavanje brojnih masakra, do juna nema dana kada ne obeležavamo neki masakr. Očekujemo da dijalog bude između dve ravnopravne strane”, dodala je Osmani.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva