:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2020   16:51

0

216

Vlada Crne Gore i Mitropolija dogovorile nastavak razgovora na ekspertskom nivou

Na sastanku sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem predstavnici Episkopskog saveta SPC, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, predali su Vladi predlog koji podrazumeva izmene odredaba Zakona o slobodi veroispovesti koje Crkva vidi kao sporne. Vlada je saopštila da je primedbe primila k znanju i da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje zakona i drugih mogućnosti.

U saopštenju Vlade Crne Gore je navedeno da je današnji sastanak predstavnika SPC i Vlade okončan u duhu međusobnog uvažavanja uz ocenu obe strane da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi.

"Obje strane su u potpunosti iskazale svoje stavove u pogledu otvorenih pitanja vezanih za Zakon. Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmjenama Zakona, a ne o njegovoj primjeni jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima", navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je i da Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog poverenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija zakon „može primjenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima".

Kako je navedeno, predstavnici Episkopskog saveta SPC su predali Vladi predlog koji podrazumeva izmjene odredaba koje Crkva vidi kao sporne.

S druge strane, Vlada je navela da je primila k znanju incijativu uz ocenu da je "za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem".

Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou.

Izvor: RTS

Crna GoraZakon o slobodi veroispovestiDuško MarkovićAmfilohije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva