:

:

TV Most

clock

Februar 02, 2020   11:38

0

190

Vlada Crne Gore: Strazbur odbio zabranu sprovođenja zakona

Crnogorska vlada saopštila je da je Sud u Strazburu odbio zahtev beogradskih advokata za zabranu sprovođenja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Evropski sud za ljudska prava odbio je zahtev Advokatske kancelarije Radić iz Beograda da se Crnoj Gori zabrani sprovođenje Zakona o slobodi veroispovesti do donošenja odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona ili do zaključenja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, navodi se u saopštenju vlade Crne Gore.

Kako navode, advokatska kancelarija Radić iz Beograda podnela je 27. i 30. januara 2020. godine inicijative Evropskom sudu za izdavanje privremene mere kojom bi se državnim organima Crne Gore zabranilo sprovođenje Zakona o slobodi veroispovesti, do donošenja odluke Ustavnog suda Crne Gore po podnetim inicijativama za ocenu ustavnosti i zakonitosti ili do zaključenja temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore.

Sud u Strazburu je, kako se navodi, odbio ovakav zahtev, o čemu je zvanično obaveštena Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

"Podsjećamo da je još 2012. godine Crna Gora dobila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava po tužbi Srpske pravoslavne crkve koja je zahtijevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori. Sud u Strazburu je tada obacio tužbu SPC, kojoj se pridružila u svojstvu umješača i Republika Srbija, kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nijesu imali 'postojeću imovinu' niti 'legitimno očekivanje' za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtijevali", napominje se u saopštenju vlade.

Najnovija odluka Suda u Strazburu predstavlja, ističu, još jedan dokaz da su primedbe koje se iznose na račun Zakona o slobodi veroispovesti isključivo političke i ideološke prirode i da "nemaju utemeljanja ni u domaćem ni u međunarodnom pravu".

Izvor: RTS

Sud u StrazburuCrna GoraZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva