:

:

TV Most

clock

Oktobar 01, 2019   15:55

0

303

Vlada formirala Radnu grupu za verifikaciju jedinstvenog biračkog spiska

Vlada Republike Srbije donela je odluku o obrazovanju radne grupe za verifikaciju jedinstvenog biračkog spiska. Zadatak Radne grupe je razmatranje pitanja mogućnosti i načina sprovođenja verifikacije, odnosno analize i provere tačnosti jedinstvenog biračkog spiska.

U okviru radne grupe obrazovane su i dve podgrupe - podgrupa za statističku podršku i podgrupa za pravna pitanja.

Ovu radnu grupu sačinjavaće predstavnici Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srbije, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, predstavnici Crte i Cesid-a.

Ulogu posmatrača imaće članovi Nacionalnog demokratskog instituta- ND1, Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, Evropske mreže za izborne posmatrače - ENEMO, kao i predstavnici Međunarodne fondacije za izborne sisteme - IFES.

Rad Radne grupe će se temeljiti na principima otvorenosti i demokratičnosti u radu svih članova, sveobuhvatnom pristupu u radu koji podrazumeva pridavanje jednake važnosti prema svim fazama u postupku verifikacije biračkog spiska, uz redovne procene zakonitosti svakog predloženog rešenja, dok će istovremeno svi članovi Radne grupe imati jednak pristup podacima u svim fazama rada, kako bi se obezbedila puna autentičnost i kredibilnost procesa.

Obrazovanje radne grupe za verifikaciju jedinstvenog biračkog spiska samo je jedan od koraka ka unapređenju biračkog procesa na redovnim parlamentarnim izborima, koji će biti održani naredne godine.

Vlada Republike Srbije trajno je opredeljena da ovo bude najbolji i najtransparentniji izborni proces do sada i da će svi relevantni subjekti dati sve od sebe kako bi se unapredio celokupni izborni ambijent.

Izvor: RTS

Vlada Srbijebirački spiskovi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva