:

:

TV Most

clock

Decembar 06, 2019   15:14

0

180

Vlada predložila kandidate za Nadzorni odbor Skupštine

Vlada Srbije predložila je Skupštini pet kandidata za članove Nadzornog odbora parlamenta, koji sprovodi opšti nadzor nad postupcima političkih stranaka, kandidata i sredstava javnog obaveštavanja u toku izbornih aktivnosti, saznaje Танјуг.

Vlada predlaže da se za članove Nadzornog odbora imenuju profesor dr Branko M. Rakić, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesor dr Miodrag Savović, profesor u penziji, Ivona Pantelić diplomirani pejzažni arhitekta, Jelena Milenković Orlić, diplomirani filolog i Aleksandar Stamatović.

Propisano je da Nadzorni odbor prati predizborne aktivnosti i ukazuje na eventualne nepravilnosti u postupanju političkih stranaka, kandidate i drugih učesnika u izbornom postupku, kontroliše postupanje medija u primeni odredaba ovog zakona koje se odnose na obezbeđivanje ravnopravnih uslova za predstavljanje kandidata i izbornih lista.

Takođe, predlaže mere za poštovanje jednakosti kandidata u izlaganju njihovih programa, obraća se javnosti radi zašite moralnog integriteta ličnosti kandidata i upozorava na postupke političkih stranaka, organa uprave i drugih.

Predsednica parlamenta Maja Gojković započela je krajem novembra proceduru formiranja Nadzornog odbora i pozvala tada poslaničke grupe i predsednicu Vlade Anu Brnabić da dostave svoje predloge Narodnoj skupštini, a u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Tada ih je pozvala da podnesu svoje predloge u roku od deset dana, kako bi parlament mogao blagovremeno da donese odluku o izboru.

Nadzorni odbor treba da ima 10 članova od kojih polovinu članova imenuje skupština na predlog Vlade Srbije, a polovinu na predlog poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini čine istaknuti javni radnici pod uslovom da nisu članovi organa političkih stranaka koje učestvuju na izborima.

Formiranje Nadzornog odbora je jedna od preporuka ODIHR-a kao i jedan od zaključaka međustranačkog dijaloga između vlasti i opozicije, uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Izvor: Танјуг

Skupština Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva