:

:

TV Most

clock

Maj 07, 2022   15:11

0

96

Vlada Republike Srpske: U BiH nema opasnosti od rata

Svako ko razume situaciju u BiH zna da, uprkos nekim tvrdnjama da je BiH na ivici rata, u stvarnosti nema opasnosti od takve katastrofe, ističe se u drugom delu Izveštaja vlade Republike Srpske i ukazuje da je u toku orkestrirana kampanja za povećanje stranih investicija.

U 27. Izveštaje vlade upućenom Savetu bezbednosti UN navodi se da Republika Srpska čvrsto veruje da je BiH u stanju da prevaziđe trenutne izazove kroz intenziviran politički dijalog između domaćih strana, usmeren na pronalaženje rešenja u interesu svih konstitutivnih naroda i građana BiH.

U dokumentu se ističe da, uprkos pretećoj retorici pojedinih sarajevskih političara, lideri Republike Srpske i Srba dosledno i kategorički odbijaju svako pribegavanje nasilju.

Vlada naglašava čvrstu posvećenost miru i da je, ističu, Republika Srpska posvećena očuvanju Ustava BiH, kao i nema plan za secesiju u bilo kojem obliku.

"Nijedan zakon koji Republika Srpska razmatra ni na koji način ne ugrožava suverenitet ili teritorijalni integritet BiH. Republika Srpska dokazuje svoju posvećenost miru u BiH i regionu i kroz svoju tihu, ali postojanu saradnju na regionalnim bezbednosnim inicijativama", piše u Izveštaju.

Navodi se da se Republika Srpska pokazala kao pouzdan partner članicama NATO-a u oblasti borbe protiv terorizma, visokotehnološke bezbednosti i drugih bezbednosnih pitanja, kao i da tesno sarađuje sa bezbednosnim i obaveštajnim službama glavnih članica NATO-a, između ostalog i u okviru redovne obuke.

Republika Srpska je, kako se ističe, opredeljena za puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući i Ustav BiH i insistira na rešavanju unutrašnjih sporova u BiH isključivo miroljubivim dijalogom sa domaćim partnerima.

Naglašava se da strani zvaničnici i diplomate koji poznaju situaciju u BiH potvrđuju da mir u zemlji nije ugrožen, te se navode izjave zvaničnika Eufora, koji dosledno govore da ne postoji opasnost po mir koji u BiH vlada već 26 godina.

Ukazuje se da Republika Srpska nikada nije izražavala protivljenje prisustvu Eufora u BiH, broju vojnika ili misiji "Altea" u skladu sa mandatom kakav je odobrio Savet bezbednosti UN.

S druge strane, ističe se, zvaničnici iz Republike Srpske izrazili su nedavno zabrinutost zbog nepotrebnog i neprimerenog kretanja pripadnika i vozila Eufora van baze koje je izazvalo uznemirenost školske dece i ostalih građana Srpske.

Podseća se i da su najupućenije visoke diplomate u BiH potvrdile da nema ozbiljnog rizika po mir.

"U svom februarskom svedočenju pred Kongresom, američki izaslanik Gabrijel Eskobar rekao je da situacija nije slična situaciji 1991. godine, te konstatovao da "ni Hrvatska ni Srbija nisu zainteresovane da vide rat na svojim granicama", i naglasio da "postoji više mehanizama da se spreči sukob" i da "ne vidi da se situacija destabilizuje onako kako to vide neki najdrastičniji analitičari", podseća se u Izveštaju.

Vlada naglašava i da situacija u Ukrajini nema nikakve veze sa bezbednošću u BiH i upozorava da bošnjačke stranke u BiH, predvođene, kako se navodi, "islamističkom SDA, sa svojim stranim pomagačima", pokušavaju da iskoriste situaciju u Ukrajini da sprovedu svoj plan za BiH tvrdnjom da su nedavni koraci Republike Srpske ka vraćanju njenih ustavnih nadležnosti pod uticajem predsednika Rusije.

Ovo je, navodi se, čista fantazija, stoji u Izveštaju i ističe da Republika Srpska i njeno rukovodstvo ne služe ni Rusiji ni bilo kojoj drugoj stranoj sili, već samo građanima Srpske.

Navodi se, između ostalog, i da Republika Srpska i njeno rukovodstvo jasno isključuju bilo kakvu mogućnost upotrebe nasilja, ne traže nezavisnost, već samo traže da obavljaju određene poslove iz nadležnosti koje su im date Ustavom BiH, u nadi da će izgraditi funkcionalniju i prosperitetniju BiH, prenela je Srna.

Ukazuje se i da je, s obzirom na dugogodišnje kulturne veze i prijateljstvo između Rusije i srpskog naroda, razumljivo da se većina građana Republike Srpske protivi sankcijama protiv Rusije.

Izvor: T a n j u g

Republika SrpskaBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva