:

:

TV Most

clock

April 30, 2021   9:43

0

55

Vlada RS: Srpska opredeljena za budućnost BiH

Republika Srpska nastaviće da se svim političkim i pravnim sredstvima zalaže za poštovanje, sprovođenje i zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je kamen temeljac regionalnog mira duže od 25 godina, stoji u redovnom vladinom Izveštaju Savetu bezbednosti UN.

 

Naglašeno je da je Srpska opredeljena za budućnost BiH kao uspešne i stabilne zemlje, utemeljene i vođene principima na kojima počiva Dejtonski sporazum.

U tom cilju je, ističe se, rukovodstvo Republike u aprilu ove godine pozvalo na otvoren politički razgovor oba entiteta i tri konstitutivna naroda BiH s ciljem vraćanja slova i osnovnih načela Dejtonskog sporazuma.

Srpska, ukazuje se uviđa ono što bi svim članicama međunarodne zajednice trebalo da bude očigledno - da stalni pritisci i pretnje ukidanjem mehanizama zaštite i garancija za sve konstitutivne narode iz Dejtonskog sporazuma mogu neke Srbe i Hrvate, kao i druge u regionu, navesti da dovedu u pitanje budućnost BiH.

"Jedina pretnja po budućnost i stabilnost BiH dolazi od onih koji nikada nisu prihvatili Dejtonski sporazum i aktivno rade na njegovom podrivanju", navodi se, između ostalog, Izveštaju, preneli su banjalučki mediji.

Ističe se da Vlada Republike Srpske energično podržava napore na promovisanju uzajamnog razumevanja i poštovanja među različitim grupama u Srpskoj i dodaje da je potpuno opredeljena za reforme nužne za te integracije BiH.

"Republika Srpska nastaviće da sprovodi reforme koje preporučuje EU i radiće na evropskim integracijama, bez obzira na to što je, u ovom trenutku, zbog geopolitičkih uslova u samoj EU, došlo do odgađanja proširenja Unije", stoji u izveštaju.

Kada je reč o odnosima sa susednim zemljama, međunarodnom zajednicom i o regionalnoj saradnji, u Izveštaju je navedeno da Republika Srpska snažno podržava inicijativu mini-Šengen, kao projekat uklanjanjanja prepreka na zapadnom Balkanu, a čemu su se pridružile Albanija, Srbija i Severna Makedonija.

Srpka se nada, dodaje se, da će se BiH pridružiti mini-Šengenu i drugim nastojanjima da se učvrste veze i saradnja sa susednim zemljama, te da nastavlja da sarađuje sa zemljama u regionu u želji da unapredi odnose i njeguje saradnju.

Navodi se i da Srpska podržava saradnju sa NATO, ali se protivi članstvu BiH u bilo kom vojnom savezu, zalažući se za neutralnost, slično statusu koji imaju Austrija, Švedska, Finska i Irska.

Izvor: T a n j u g

Republika SrpskaBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?