:

:

TV Most

clock

Novembar 28, 2021   14:31

0

65

Vlada Španije odgovorila katalonskoj poslanici: Ne priznajemo nezavisnost Kosova

Španska vlada je ponovo poručila da ne priznaje nezavisnost Kosova, iako navodi da zauzima konstruktivan pristup tom pitanju, podržavajući rešenje u dijalogu Beograda i Prištine.

To je saopšteno u skupštinskom odgovoru poslanici iz Katalonije Marioni Ilamoli, koja je postavila pitanje o težnjama Kosova da se pridruži EU.

Vlada Španije je u odgovoru „Evropa presu“ potvrdila svoj stav o nepriznavanju jednostrane deklaracije o nezavisnosti koju je Priština usvojila 2008. godine, jer je, kako se ističe, reč o jednostranom aktu.

U Vladi, međutim, navode da se „sa konstruktivne tačke gledišta smatra da je vreme da se učini konačni napor da se pitanje teritorije Kosova reši u okviru dijaloga Beograda i Prištine, sporazumom koji poštuje međunarodno pravo“.

Kada je reč o težnji Kosova da se pridruži EU, Vlada Španije je saopštila da se aktivno zalaže za politiku proširenja EU i da veruje u potrebu da se da uspostavi novi podsticaj pristupanju Zapadnog Balkana.

Ilamola je postavila pitanje izvršnoj vlasti i o samitu održanom u Sloveniji između EU i Zapadnog Balkana u oktobru, kome je prisustvovao i premijer Španije Pedro Sančez.

Katalonska poslanica je upitala da li Vlada smatra da se imidž Španije narušava nametanjem veta na zastave i simbole zemlje kao što je tzv. Kosovo.

Ona se osvrnula na činjenicu da je, kako bi se olakšalo učešće Sančeza i lidera drugih zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, odlučeno da se na ovom događaju ne koriste simboli.

„Stav nepriznavanja ne znači prestanak učešća“, odgovorili su iz Vlade Španije, dok je za učešće rečeno da moraju biti ispunjeni neki uslovi dogovoreni unutar EU, preneo je portal „Kosovo onlajn“.

Izvor: Sputnjik

ŠpanijaKosovonezavisnost
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva