:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 21, 2021   14:31

0

34

Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta, bolji rezultat za 1,5 milijardi dinara

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, koji predviđa povećanje ulaganja države u kapitalne investicije sa 7,2 odsto na 7,8 odsto BDP-a, a ministar finansija Siniša Mali kaže da se rebalans donosi zbog boljih rezultata za 1,5 milijardi evra u prvih devet meseci ove godine i većih izdvajanja za kapitalne ivesticije.

Mali je posle sednice vlade rekao Tanjugu da će tako deficit budžeta ove godine iznositi 4,9 odsto BDP-a umesto planiranih 6,9 odsto.

"Dva su najveća razloga za donošenje rebalansa bdužeta - kapitalni projekti su jedan, jer mi smo u rebalansu od aprila imali 7,2 odsto BDP-a ulaganja u kapitalne investicije, a sada će ovim rebalansom to biti 7,8 odsto BDP. Dakle, 478 milijardi dinara će samo iz budžeta ukupno biti uloženo u našu ekonomiju i velike infrastrukturne projekte", rekao je Mali.

Drugi razlog je nastavak pomoći građanima i dalji rad na podizanju njihovog životnog standarda, dodao je Mali.

"Mi smo u rebalansu obezbedili dovoljno novca i da isplatimo dodatnih 20 evra pomoći koju smo obećali građanima u decembru", naveo je Mali.

Minsitar finansija je istakao da će učešće javnog duga u u 2021. iznositi 58,2 odsto BDP-a.

Mali je naglasio da je usvojanje predloga rebalansa budžeta za ovu godinu sa tim rezultatima lepa vest za građane Srbije.

“Još ćemo jačati i razvijati naše finansijsko tržište”

Razgovori sa predstavnicima MMF-a u Beogradu se završavaju sutra, a ministar pojašnjava da je danas usvojena uredba koja se odnosi na identifikaciju i metodologiju fiskalnih rizika, zatim uredbe koje se odnose na državnu pomoć, a takođe i strategija za razvoj finansijskih tržišta.

Prema njegovim rečima, radi se o dokumentu koji je izuzetno važan, prošao je javnu raspravu i daje nam mogućnost da se na sistemski, pravi način u narednom periodu, što je, kako je rekao brže nego što bilo ko misli, bavimo daljim razvojem našeg finansijskog tržišta.

"Dakle da omogućimo našim preduzećima da diversifikuju svoje izvore finansiranja, kako bi mogli da obezbede novac za investicije za dalju ekspanziju i rast. To je osnova daljeg razvoja naše ekonomije" rekao je Mali.

Dodao je da je Srbija kroz pakete pomoći, uprkos koroni i krizi, sačuvala svoju ekonomiju i njene kapacitete.

Kada je reč o aranžmanu sa MMF-om, on je istakao da je veoma važno da građani znaju da mi nemamo nikakvih finansijskih obaveza kada je MMF u pitanju, da nama novac ne treba ali taj aranzman sa MMF-om nam omogućava dalji nastavak reformi koje smo započeli.

Mali je za Tanjug naglasio da ono na čemu još treba da radimo jeste razvoj alternativnih izvora finansiranja. "Ranije smo usvojili Zakon o kriptovalutama, zatim o alternativnim i investicionim fondovima, a sada kroz ovu strategiju hoćemo da otvorimo mogućnost da se Breogradska berza i naša finansijska tržišta još brže i dalje razvijaju", rekao je ministar Mali.

Dodao je da se sa misijom MMF razgovara o rebalansu budžeta, nastavku daljeg reformskog procesa, posebno upravljanja u javnim preduzećima i budžetu za 2022. godinu. "Ono što je veoma važno za građane Srbije, jeste da idemo sa daljim smanjenjem deficita kao što smo i obećali pa će deficit po predlogu za 2022. biti samo tri odsto", rekao je Mali.

Istakao je da je cilj da se udeo javnog duga u BDP smanji na 55 do 56 odsto. "Idemo sa rekodnim iznosom za kapitalne investicije. Podsetiću da od 1. januara minimalna zarada raste za 9,4 odsto, narednih dana znaćemo koliki će biti rast penzija i plata u javnom sektoru", rekao je Mali.

“Prvo penzionerima još 30 evra 1. novembra, ostalima 2. i 3.”
 

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države - 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar Mali i naglasio da se do sada ukupno za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo 5,767 miliona građana.

"Država nastavlja da pomaže i privredi i građanima i 1. novembra ćemo, kao što sam i obećao, već isplatiti najveći deo građana. Drugih 30 evra pomoći države penzioneri će dobiti 1. novembra, a 2. i 3. novembra ćemo isplatiti ostale građane", kazao je Mali.

Na pitanje šta mogu da urade građani koji su promenili banku nakon što su se prijavili za dobijanje državne pomoći, Mali je rekao će tim građanima država automatski otvoriti namenski račun u toj banci u kojoj je neko već imao račun, kako bi mogao tu da dobije novčanu pomoć.

"Dakle 1. novembra kreću isplate i do 3. novembra svi će biti isplaćeni (koji su se za to prijavili). Očekuje nas i 20 evra u decembru, što je bio deo rebalansa budžeta", naveo je Mali.

Kaže da od 15. do 30. novembra traje prijava preko portala Uprave za trezor za one koji se nisu prijavili za pomoć od 30 evra isplaćenih u maju i za 30 evra u novembru, a koji žele da dobiju 20 evra u decembru ili sada ispunjavaju uslove - u međuvremenu su dobili prebivalište ili ličnu kartu, ili postali punoletni.

Mali je podsetio da je država isplatila ove godine tri puta po 50 odsto minimalne zarade svim preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima, pa dve dodatne pune minimalne zarade samostalnim umetnicima, kao i svima u ugostiteljstvu, turizmu, turističkim vodičima i renta kar agencijama, 60 evra svim nezaposlenima koji su bili na birou, zatim dodatnih 50 evra u septembru svim penzionerima, u maju 3.000 dinara svima koji primili bar jednu vakcinu, građanima na KiM 100 evra i još 100 onima koji su nezaposleni..., kako bi se smanjile negativne posledice kovida 19.

"Zbog toga naša zemlja ima mnogo bolje ekonomske rezultate nego bilo koja druga zemlja u regionu", istakao je on.

Ministar finansija je rekao da će za manje od dve godine, kada se sve sabere, svaki punoletni građanin Srbije dobiti 200 evra poklona ili novčane podrške od države, a svi penzioneri ukupno 500 evra.

Podsetio je da je ranije najavljeno da će država isplatiti još 20.000 dinara državne pomoći penzionerima u februaru i martu naredne godine.


 

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva