:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 05, 2020   18:39

0

186

Vlada usvojila Strategiju industrijske politike

Vlada Srbije usvojila je danas Strategiju industrijske politike od 2021. do 2030. godine, koja daje novi strateški okvir za poboljšanje konkurentnosti srpske industrije i unapređenje njene pozicije na međunarodnom tržišu. Strategija, doneta na inicijativu Ministarstva privrede, izrađena je uz donatorsku podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), koja je podržala rad ekspertskog tima i sprovođenje javno-privatnog dijaloga uz pomoć Privredne komore Srbije.

Strategija sadrži sveobuhvatne reformske korake u oblasti industrijskog razvoja i prožima veliki deo privrednih aktivnosti, a poseban akcenat je stavljen na prerađivačku industriju. Tokom izrade strategije uspostavljena je saradnja sa svim relevantnim zainteresovanim stranama, uključujući predstavnike privrede, nauke, Vlade i civilnog društva.

Vizija Strategije je otvorena, regionalno i globalno konkurentna, investiciono aktivna, obrazovana, inovativna i digitalno transformisana industrija Srbije koja snažno podržava privredni rast i podizanje kvaliteta života njenih građana.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da će, kao i do sada, centar nove industrijske politike biti ljudi i njihova znanja i veštine, te dalje ulaganje u inovacije, digitalizaciju, automatizaciju i infrastrukturu, "kako bismo kreirali privredu koja je međunarodno konkurentna i sposobna da pobeđuje u novoj, globalnoj tržišnoj utakmici".

Cilj strategije je podizanje konkurentnosti industrije, konkretno, kako se navdi u saopštenju sa sednice Vlade, konkurentna industrija daje značajan doprinos visokom održivom ekonomskom rastu, merenom stopom rasta nacionalnog BDP-a i boljem kvalitetu života građana Srbije, merenim visinom BDP-a po stanovniku.

Sve mere u Strategiji su usklađene sa postojećim programima Vlade Srbije i aktivnostima donatorskih organizacija (Evropska unija, Svetska banka i svi bileteralni donatori).

Poseba pažnja biće posvećena digitalizaciji, inovacijama, cirkularnoj ekonomiji i svim aktivnostima u vezi sa edukacijom i promocijom.

Izvor: Танјуг

Vlada SrbijeStrategija industrijske politikePKS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva