:

:

TV Most

clock

Februar 07, 2019   18:10

0

198

Vlada usvojila više predloga zakona i uredbi

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici više predloga zakona, uredbi i odluka, saopšteno je iz Vlade.

Na današnjoj sednici članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti. Od 2005. godine, kada je usvojen važeći zakon, došlo je do značajnih promena u društveno-ekonomskim odnosima i novina u sistemu zdravstvene zaštite, što je uslovilo potrebu da se ova oblast reformiše.

Ovim predlogom zakona uređuje se sistem zdravstvene zaštite, njegova organizacija, društvena briga za zdravlje stanovništva, opšti interes i nadzor nad sprovođenjem ovog propisa.

Na današnjoj sednici usvojeni su predlozi zakona o potvrđivanju Konvencije o osnivanju Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) i o potvrđivanju Protokola o privilegijama i imunitetima ove međunarodne organizacije.

Punopravnim članstvom u ovoj organizaciji, značajno će se poporaviti uslovi za bavljenje naučnim radom u visokoškolskim i naučnoistraživačkim ustanovama u Srbiji, kao i omogućiti uključivanje u evropski i svetski istraživački prostor.

Potpisivanjem Protokola, Srbiji će biti dodeljene privilegije i imuniteti neophodni za obavljanje naučne delatnosti.

Danas je usvojena Uredba o kriterijumima za raspodelu sredstava iz budžeta Republike Srbije za finansiranje rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kojom je predviđeno da se 30 odsto predviđenih sredstava raspoređuje jednako svim registrovanim nacionalnim savetima, a preostalih 70 odsto srazmerno broju pripadnika određene nacionalne manjine, koju nacionalni savet predstavlja prema rezultatima poslednjeg popisa stanovniptva.

Članovi Vlade usvojili su Uredbu o utvrđivanju Programa podrške sprovođenju mera populacione politike u Republici Srbiji za 2019. godinu. Vlada je obezbedila 650.000.000 dinara za sprovođenje ovog programa, s obzirom na to da je njen prioritet poboljšanje demografske slike zemlje.

Vlada Srbije donela je Odluku o osnivanju Privrednog društva "Pete evropske Univerzitetske igre Beograd 2020", povodom održavanja Evropskih univerzitetskih igara u Beogradu u julu 2020. godine, gde će studenti-sportisti imati priliku da se nadmeću u 25 sportova i sportskih disciplina.

Osnivač ovog privrednog društva je Republika Srbija, čije će sedište biti u Beogradu, zaključuje u saopštenju Vlade.

Izvor: RTS

Vlada Srbijepredloziusvajanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva