:

:

TV Most

Foto: Tanjug/AP

clock

Januar 22, 2015   12:05

0

132

Vlada i predsednik Jemena podneli ostavku

Ovaj potez je usledio samo dan nakon što su vlada i Huti postigli probni mirovni sporazum u cilju okončanja višednevnih nereda, navodi Si-En-En (CNN).

Vest o ostavci predsednika Jemena objavljena je ubrzo nakon što je zvaničnik jemenske vlade saopštio da je premijer Kaled Mahfud Abdulah Bahah podneo ostavku, kao i ceo njegov kabinet.

Administracija je formirana u novembru u okviru sporazuma u čijem su postizanju posredovale Ujedinjene nacije, podseća Bi-Bi-Si.

Naoružani Huti i dalje snažno drže pod kontrolom prestonicu Sanu i kao taoca drže pomoćnika predsednika koga su oteli prošle nedelje.

Oni su ranije obećali da će se povući sa ključnih položaja oko predsedničke palate i rezidencije predsednika Hadija, zaključuje Bi-Bi-Si.

Huti, koji čine oko 30 odsto stanovništva Jemena, prošlog septembra su zauzeli velike delove teritorije te države, uključujući glavni grad Sanu.

Prethodnih dana Huti su oteli šefa Hadijeve kancelarije kako bi, kako su saopštili, sprečili planirani sastanak o novom Ustavu koji predviđa podelu zemlje na šest federalnih regiona.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva