:

:

TV Most

clock

Decembar 18, 2020   19:23

0

171

Vladika Joanikije: Konačno će sve verske zajednice biti jednake

Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zadovoljne su izmenama Zakona o slobodi veroispovesti, jer taj akt nije diskriminatorski i ne atakuje ni na jednu versku zajednicu u državi, naveo je u izjavi za "Dan" episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije.

"Vidio sam taj tekst zakona i ukoliko nema nekih dodataka, ja sam potpuno saglasan sa tim što je predloženo. Ovo je sigurno napredniji i savremeniji zakon od onog koji je ranije usvojen i u njemu se nijesu našle odredbe koje su tretirane drugim aktima, kao što su članovi o imovini. Ako su imovinska prava svih regulisana Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima, onda nema razloga da se to pitanje uređuje zakonom o vjerama", kazao je Joanikije, prenosi eparhija Budimljansko-nikšićka .

Preosvećeni vladika smatra da su novim aktom sve verske zajednice konačno jednake.

"U ovom zakonu se ne pominje nijedna vjerska zajednica i on važi za sve podjednako i bez diskriminacije", naglasio je episkop.

Vlada Crne Gore utvrdila je juče predlog izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti i prosledila Skupštini na usvajanje.

U predlogu su izbrisani svi sporni članovi vezani za imovinu verskih zajednica i definisano je da nema registracije za postojeće crkve.

Izvor: RTS

JoanikijeCrna GoraZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva