:

:

TV Most

Foto: Eparhija raško- prizrenska

clock

Septembar 25, 2023   19:28

0

113

Vladika Teodosije posetio manastir Banjska: SPC ostaje čvrsto opredeljena za rešavanje problema na KiM mirnim putem i dijalogom

Episkop raško-prizrenski Teodosije posetio je  manastir Banjska gde se monaški život, nakon jučerašnjih događaja,  polako normalizuje.

 

Iguman Danilo je predočio  Teodosiju da su Euleks i Kosovska policija danas izvršili uviđaj i da u manastirskim konacima i crkvi, nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

,, Na dva mesta u manastirskom dvorištu, nađeno je vatreno oružje, pancir i delovi opreme, koje su naoružana lica bacila prilikom povlačenja iz manastira. Takođe, u manastiru nisu naišli ni na kakvke tragove krvi i za sve vreme dešavanja nije bilo žrtava unutar zidina manastira. Forenzičari su uzeli otiske i obavili su razgovor sa poklonicima, koji su potom u pratnji policije i Euleksa, preko prelaza Jarinje otputovali svojim kućama", ističe se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Dodaje se da je iguman Danilo Euleksu i policiji pokazao sve prostorije konaka, iz čega su mogli videti da monasi i poklonici ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima.

Episkop Teodosije je i ovog puta pozvao na smirivanje napetosti i očuvanje mira, kao i saradnju sa Kforom, Euleksom i ambasadorima Kvinte, a radi zaštite pravoslavnih svetinja i vernog naroda.

Naglašeno je i da ovim saopštenjem  Eparhija želi da demantuje razna nagađanja i proizvoljne vesti koje se pojavljuju i šire medijima.

,,Naša crkva ostaje čvrsto opredeljena i angažovana u rešavanju svih problema na Kosovu i Metohiji mirnim putem i dijalogom, osuđujući svaki vid pretnji i nasilja", poručili su iz Eparhije raško - prizrenske.

Izvor: Saopštenje ERP / TV Most; foto: Eparhija raško-prizrenska

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva