:

:

TV Most

clock

Jul 05, 2022   21:34

0

118

Vladimir Bilčik: Srbija da ide ka EU, a ne u stranu

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da je EP posvećen pristupanju Srbije EU, da je to jasan i nepromenjen stav.

 

Dodaje takođe da Parlament insistira na tome da se kredibilna perspektiva proširenja zasniva na političkoj volji, održivim naporima i nepovratim reformama u svim oblastima, posebno u vladavini prava i posvećenosti evropskim standardima i vrednostima.

”Ukupna brzina napretka Srbije ka EU zavisi od vladavine prava, punog usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući sankcije protiv Rusije, kao i od normalizacije odnosa sa Rusijom. Ovo nisu novosti za naše partnere u Srbiji”, poručio je Bilčik.

Govoreći pred Evropskim parlamentom, koji bi sutra trebalo da usvoji izveštaj o Srbiji Bilčik je poručio da se pred Srbijom nalaze izazovi koji su ”bili prisutni i na početku pristupnih pregovora”, a koji se tiču borbe protiv organozovanog kriminala, poboljšanja izbornih uslova i medijskog okruženja, te napretaka na putu Srbije evrointegracija.

Bilčik je pozdravio objavljivanje zvaničnih rezultata izbora u Srbiji, ali i ukazao da se u situaciji velikih geopolitičkih preokreta, socijalnoekonomskih problema u Evropi i rata u Ukrajini, Srbija nalazi bez vlade i da je izgubljeno značajno vreme za donošenje strateških odluka.

”EU pristupanje je strateški prioritet Srbije. Moramo da vidimo de se tako i tretira od strane političke elite u Srbiji. Vreme je za Srbiju da krene ka EU, a ne u stranu”, poručio je Bilčik.

Izvestilac EP za Srbiju je pohvalio napredak zemlje u procesu usvajanja ustavnih amandama, kao i korak napred učinjen na apriliskim izborima koji će voditi ka nacionalnom parlamentu sa više pluralizma.

”Postoji jasan put za napredak Srbije na EU putu. Lopta je sada u rukama novog rukovodstva i nove vlade”, zaključio je Bilčik.

Izvor: T a n j u g

Vladimir BilčikEUSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva