:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2020   8:11

0

232

Vladimir Stanković: Partizan oštećen, ali nije mogao da utiče na odluku

Odluka Evrolige o prekidu sezone uticala je tako da Crvena zvezda ostane u elitnom takmičenju, a da Partizan i naredne sezone igra u Evrokupu. O tome šta je razlog donošenja odluke i kakve su njene posledice, u Jutarnjem programu RTS-a govorio je sportski novinar Vladimir Stanković.

Stanković je pre svega naglasio da predsednik Evrolige Bartomeu nije doneo ličnu odluku, već izneo stav većine klubova.

"On je preneo stav klubova, to nije odluka direktora Evrolige, već klubova koji su u vrsti samoupravnog sistema, pošto sami odlučuju o takmičenju, njihovo pravo je da rapsravljaju na tu temu i donesu odluku. Bord Evrolige priprema odluke, ali one ne znače ništa ako ih klubovi ne prihvate, za razliku od nekih ranijih vremena, kada su klubovima poturane odluke koje su morali da prihvate", rekao je Stanković.

"Moglo se očekivati da će rasplet biti ovakav kada su kapiteni timova najavili neraspoloženje njihovih saigrača o nastavku sezone, ali čekao se ponedeljak i razgovor sa klubovima koji imaju dugogodišnje A licence i odluka je takva kakva je", dodaje Stanković.

„Obično je najteža ona odluka koja vas se tiče, a na koju nikako ne možete da utičete. Očito da je prevagnuo stav većine da se Evroliga ne nastavi, a onda je iz toga proizišlo da igraju isti klubovi koju su učestvovali ove sezone. To je uslovilo da iz Evrokupa ne ide niko u Evroligu, jer se nije oslobodilo nijedno mesto. Opcija proširenja nije razmatrana, jer to traži 38 termina, a kalendar je i ovako natrpan, to nije bila realna opcija i sad smo u toj situaciji koja je takva kakva je", rekao je sportski novinar.

Beograd se ranijih dana isticao kao glavni kandidat za grad u kojem bi mogla da se nastavi sezona i odigra završnica oba takmičenja.

"Beograd jeste bio kandidat za završni turnir, ali da bi se o njemu uopšte raspravljalo, trebalo je da se donese odluka o završetku sezone u jednom gradu, Beograd, Viljnus, Atina, Kaunas, bili su konkurenti, ali odluka o načinu završetka sezone je uslovila drugačije."

"Možemo da tu odluku gledamo kao navijači, a tu ćemo obzirom na tradicionalnu podelu na crveno i crno-bele, biti podeljeni, a možemo da pokušamo da budemo realni analitičari i da se pomirimo sa odlukom na koju nismo mogli da utičemo i koju nismo mogli da promenimo", izjavio je Stanković.

Najveći razlog o prekidu sezone činili su igrači.

"Igrači su zauzeli stav, mnogo je vezanih razloga i saopšteno je da je ovo bila najteža odluka u istoriji organizacije. Moram da za trenutak proširim temu, jer vidim da u medijima vlada konfuzija oko odluke i neki napad na ULEB. To je udruženje liga i ono nema veze sa ovom odlukom, to su dve nezavisne organizacije koji u poslednjih nekoliko godina nisu u najboljim odnosima. Odlučili su klubovi koji su kreirali to takmičenje koje su sami organizovali. Van nadležne organizacije, to je bio ozbiljan eksperiment, kojem ipak nije predviđana daleka budućnost, ali evo, Evroliga postaje ozbiljna organizacija koja je ostvarila ozbiljne rezultate, ali prvi put neće imati prvaka."

Stanković je izjavio da je Partizan, kao favorit za osvajanje ABA lige i Evrokupa, oštećen, a Crvena zvezda, iako nije imala najbolju sezonu, beneficirana.

"Nema šampiona, ekipe koja će prikačiti novu zvezdicu na svoj dres i ako gledamo naše klubove, činjenica je da je Partizan ozbiljno oštećen, ali je i činjenica da on nije mogao da utiče na tu odluku. Ja sam razgovarao sa predsednikom Partizana Ostojom Mijailovićem koji se nadao da će pobediti košarka, ali pobedila je situacija koja jeste. Partizan je bio lider ABA lige i imao šansu da preko nje bude učesnik Evrolige, bio je najbolje plasirani u Evrokupu, gde je imao i prednost domaćeg terena do same završnice što je takođe otvaralo put ka povratku u Evroligu, ali od svega toga neće biti ništa, pa će morati da skupi snagu za narednu sezonu. Beneficirana je Crvena zvezda, koja nije imala sjajnu sezonu, ali zbog okolnosti ostaje učesnik i naredne sezone", izjavljuje Stanković.

"Naglasio bih da je bitno da je Beograd ostao na košarkaškoj mapi, pa makar i u ovo varijanti, koja nije idealna", zaključio je Stanković.

Izvor: RTS

PartizanEvroligaEvrokupkošarkaBartomeuVladimir Stanković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva