:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 01, 2020   10:56

0

53

Vlahović: Najvažnije,obezbeđeno dovoljno novca da preduzeća funkcionišu

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao je, povodom paketa mera državne pomoći privredi, da je jedna od najvažnijih stvari to što je država obezbedila dovoljnu količinu novca koja garantuje da će preduzaća moći da nastave da funkcionišu.

"Najvažnija mera ovog antikriznog programa je masivno upumpavanje likvidnosti i povratak poverenja koje mora da postoji na relaciji država-finansijki sektor- realni sektor, a što se čini preko garantne šeme za kredite privredi", rekao je u izjavi za Tanjug predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.
"Banke su likvidne u ovom trenutku i imaju likvidnih sredstava ,ali je logično da će spuštanje te likvidnosti ka privredi teći značajno teže, i formiranje garantne šeme će se omogućiti da likvidnost sa nivoa banaka bude spuštena na nivo privrede", rekao je on i dodao da je garanta šema podrška vredna dve milijarde evra.
Iznosom od dve milijarde evra, kaže, bankama će se omogućiti da sredstva kroz kredite isplate privrednicima kojima su najpotrebniji. "To ne znači istovremeno i povećanje ukupnog budžetskog deficita za taj iznos, jer se radi o kreditima koje će opredeljivati poslovne banke, a najveći deo garancija daće država Srbija", rekao je on i dodao da će šema povećati ukupni javni dug, ali ne za apsolutni iznos podrške.
Vlahović je ocenio da se ovom merom podstiče ponuda i podiže nivo ekonomske aktivnosti. Vlahović je rekao da su ukupne antikrizne mere usaglašene sa postojećim fiskalnim prostorom koji će omogućiti dalje očuvanje makroekonomske stabilnosti što je jako važno.
Jako je dobro, dodao je, da su direktno definisane mere poreske podsticajne politike, kroz odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za sve zaposlene u sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, odnosno odlaganje plaćanja poreza na dobit.
"Direktna pomoć u vidu tri minimalne zarade za MSP sektor, neposredno će doprineti da broj radnih mesta bude sačuvan, da ne dođe do preteranog otpuštanja", rekao je Vlahović i primetio da ta mera obuhvata više od 900.000 radnika od 1,6 miliona koliko ih danas ima u Srbiji u privatnom sektoru.
Dodao je i da je isplata 50 posto minimalca za radnike velikih preduzeća koji su ostalih bez posla direktorno podsticajna mera, a isplata 100 evra svakom punoletnom građaninu mera kojom se podstiče i potrošnja.
Vlahović je primetio da mere nisu iscrpele sve finansijeske mogućnosti države. "Mere su oročene, na period od tri meseca koliko se očekuje da će trajati vanredno stanje, što ne znači da neće biti produžene u slučaju potrebe, a u zavisnosti koliko će kriza oličena u kovid 19 trajati", zaključio je on.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva