:

:

TV Most

clock

April 04, 2020   21:58

0

187

Vlahović: Vreme je da se troši

Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije je rekao da neki ekonomisti smatraju da će kriza zbog epidemije korona virusa imati nagli uzlet a onda brz oporavak, ali on smatra da ćemo tek u četvrtom kvartalu moći da očekujemo ubrzanje proizvodnje.

"Ne mislim da će oporavak ići tako brzo, već se tek krajem trećeg i u četvrtom kvartalu može očekivati lagano ubrzanje proizvodnje", kaže predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović za Prvu tv, kako prenosi pportal B92.

"Mere naše vlade ne razlikuju se mnogo od onoga što radi sav razvijeni svet. Prva celina je očuvanje likvidnosti kroz meru odlaganja plaćanja i finansiranje minimalca, druga je povećanje ponude formiranjem garantnog fonda što neće biti teret za budžet, odnosno podstiču se banke da likvidnost usmere ka privrede", kaže Vlahović.

Prema njegovim rečima, nije vreme da se razmišlja o fiskalnom suficitu, sad je vreme da se troši.

Slavko Carić, predsednik izvršnog odbora Erste banke kaže da sada imamo krizu ponude, krizu tražnje, kao i krizu poverenja.

"U krizi poverenja banke moraju da odigraju ozbiljnu ulogu, ali to ne mogu same. Mi smo sa NBS napravili sklop mera, smanjena je referentna kamatna stopa i uveden moratorijum na sve kredite", rekao je on.

Kaže da će to omogućiti klijentima da dođu do likvidnosti i da mogu da funkcionišu.

Navodi da su pre desetak dana plaćanja klijenata na dnevnom nivou stala, i zato pozdravlja mere Ministarstva finansija koje su bankama omogućili da lakše daju novac onima kojima je to potrebno.

"Banke preuzimaju veliki rizik ali su u stanju da preuzmu taj rizik", rekao je on.

Izvor: Танјуг

Vlahovićekonomske merekoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva