:

:

TV Most

clock

Mart 04, 2023   10:55

0

113

Vlasi: ZSO neće biti u direktnoj formalnoj vezi za Srbijom

Nekadašnji visoki funkcioner u Jugoslaviji i na KiM Azem Vlasi izjavio je da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti formirana u okviru ustavnog i pravnog sistema tzv. Kosova, ali da ona neće biti poseban entitet niti predstavljati poseban nivo vlasti sa izvršnim ovlašćenjima.

Prema rečima Vlasija, ZSO neće biti u direktnoj formalnoj vezi sa Srbijom.

"ZSO može sarađivati sa Srbijom, dobijati finansijsku pomoć od nje, ali institucionalno sve će biti unutar pravnog sistema (tzv.) Kosova", izjavio je on u intervjuu za list Danas. 

Vlasi je rekao da iza sporazuma postignutog u Briselu od 27. februara stoje cela EU i SAD, a taj sporazum, prema njegovim rečima, u sebi sadrži "i šargarepu i batinu." 

On misli da se "sporazum dve strane po formi, sadržini i terminologiji tretira tako da se s pravom može nazvati međudržavnim sporazumom", što je navodno "od velike koristi za tzv. Kosovo i Srbiju u mnogo aspekata."

Najveći dobitak za obe strane je otvaranje puta za brže članstvo u EU uz sve benefite koje to donosi, naglasio je Vlasi.

On je dodao je da "na kraju treba da dođe do finalnog, pravno obavezujućeg sporazuma" o normalizaciji međusobnih odnosa.

"Posebnim aneksom će se utvrditi dinamika i vremenski termini za rešavanje pojedinih pitanja, što bi trebalo da traje otprilike 15 meseci," naveo je Vlasi.

Govoreći o premijeru tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju, Vlasi je rekao da nema neke posebne kritike prema njemu i istakao da Kurti "nije korumpiran niti potkupljiv."

Vlasi je dodao da Kurtiju nedostaje iskustvo u vođenju "poslova države", jer je dugo delovao kao opozicionar.

Kurti "ponekad ne pokazuje taktičnost, fleksibilnost, možda i lukavstvo", posebno u kontaktima i saradnji sa međunarodnim faktorima, zaključio je Vlasi.

Izvor: T a n j u g

KiMZSOAzem Vlasi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva