:

:

TV Most

clock

Mart 04, 2023   8:38

0

129

Vode se presudne bore za Bahmut; U toku evakuacija stanovništva iz Kupjanska

Rat u Ukrajini – 373. dan. Vode se presudne borbe za Bahmut. Okršaja ima duž cele linije fronta. Ukrajinska vojska je ponovo gađala Donjeck i Lugansk. Posle naređenja ukrajinskih vlasti, u toku je evakuacija stanovništva iz Kupjanska. U Vašingtonu su američki predsednik i nemački kancelar potvrdili podršku Kijevu. Od suštinske je važnosti nastaviti primenu sporazuma o izvozu žitarica i đubriva iz crnomorskih luka, kaže predstavnik Međunarodne organizacije za poljoprivredu, pred istek sporazuma 15. marta.

10:43 - Zamenik gradonačenika: Ulične borbe u Bahmutu, grad skoro uništen

Zamenik gradonačelnika Bahmuta Oleksandr Marčenko izjavio je da se u tom gradu vode ulične borbe između ukrajinskih i ruskih snaga, dodajući da ruske snage još nisu preuzele kontrolu nad gradom.

Marčenko je za BBC rekao da je jedini cilj ruskih snaga, kako je naveo, "ubijanje ljudi i genocid nad ukrajinskim narodom", dodajući da je taktika koju Rusi koriste taktika "spržene zemlje".

"Oni žele da unište Bakhmut, oni žele da unište grad ... i iskreno ne mogu da razumem zašto to rade", dodao je Marčenko.

Nije mogao da kaže koliko civila ima u gradu, ali je dodao da veruje da ih je otprilike 4.000 ili 4.500.

Prema njegovim rečima, oni koji su u Bahmutu žive u skloništima, bez vode, gasa i struje.

Marčenko je rekao da je Bahmut skoro uništen i da nema nijedne zgrade koja je ostala netaknuta.

Osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner", Jevgenij Prigožin, izjavio je juče da su ruske snage praktično opkolile Bahmut i da kijevske snage imaju samo jedan pravac za izlazak iz tog grada u Ukrajini.

Bahmut je važno saobraćajno čvorište preko kojeg se snabdevaju ukrajinske trupe na istoku zemlje.

(T a n j u g)

Velika Britanija: Ukrajinske snage u Bahmutu pod ogromnim pritiskom

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je danas u svom redovnom izveštaju da su ukrajinske snage koje brane Bahmut pod ogromnim, rastućim pritiskom ruskih snaga i konstatovalo da se žestoke borbe vode u samom gradu i njegovoj okolini.

Ukrajina pojačava odbranu Bahmuta svojim elitnim jedinicama, ali redovna ruska vojska i jedinice Vagnera napreduju na severnom predgradju ovog grada, navodi se u saopštenju, objavljenom na tviteru, prenosi Rojters.  

U poslednjih 36 sati su uništena dva važna mosta u Bahmutu, od kojih je za Ukrajinu ključan most prema Časovom Jaru koji je omogućavao snabdevanje njenih jedinica, dodaje se u saopštenju.

(T a n j u g)

Ruske snage granatiraju puteve zapadno od Bahmuta

Rojters javlja da je u toku intenzivno granatiranje puteva koji vode zapadno od Bahmuta, navodeći da je to očigledan pokušaj da se blokira pristup ukrajinskim snagama u i iz grada.

Most u susednom gradu Hromove oštećen je tenkovskim granatiranjem.

Ukrajinski vojnici rade na popravci oštećenih puteva, a više vojnika je krenulo ka liniji fronta, što je znak da Ukrajina još nije spremna da se odrekne grada, navodi britanska agencija.

Na zapadu su Ukrajinci kopali nove rovove za odbrambene položaje.

Komandant kopnenih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski posetio je u petak Bahmut radi brifinga sa lokalnim komandantima o tome kako da se pojača odbrambeni kapacitet snaga na liniji fronta.

Denis Jaroslavski, komandant jedinice ukrajinske vojske u Bahmutu, rekao je zaTV Espresoda je delovima nekih jedinica naređeno da se premeste na sigurnije položaje, opisujući situaciju u petak kao "klanicu na obe strane".

Šef ruske privatne vojske Vagner, Jevgenij Prigožin, ranije je rekao da je grad skoro potpuno okružen i da je samo jedan put otvoren za ukrajinske trupe, prenosi RTS.

Moskva: Šojgu izvršio inspekciju grupacije snaga "Istok"

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je inspekciju ruske grupacije trupa Istok na području južnog Donjecka u zoni "specijalne vojne operacije", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Šojgu je obišao istureno kontrolno mesto jedne od formacija, gde je saslušao izveštaj komandanta, general-pukovnika Rustama Muradova i oficira štaba, o trenutnoj situaciji i dejstvima trupa, prenosi RIA Novosti.

Kako se navodi, Šojgu je posebnu pažnju posvetio organizaciji sveobuhvatne podrške trupama, uključujući uslove za bezbedan raspored ljudstva, kao i rad sanitetskih i pozadinskih jedinica.

Šojgu je zahvalio vojnicima na požrtvovanosti i herojstvu i uručio im državna priznanja - ordene i medalje, poručujući im da se bore dostojanstveno i da predstoji još mnogo posla.

(Tanjug/RIA Novosti

Žestoke borbe vode se duž cele linije fronta - na istoku i jugu zemlje. Najteže borbe i dalje se vode oko grada Bahmuta.

Moskva: SAD odgovorne za napad u Brjansku; EU upozorava Kinu na sankcije ako naoruža Rusiju

Na prilazima Bahmutu, strateški važnom gradu preko koga se ukrajinske trupe na istoku zemlje snabdevaju zalihama, dignuti su u vazduh gotovo svi mostovi. Kijev tvrdi - srušili su ih Rusi, Moskva optužuje ukrajinske snage.

Osnivač ruske vojne grupe "Vagner" tvrdi da su ruske snage opkolile Bahmut. Poziva predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da naredi povlačenje ukrajinskih trupa iz tog grada.

U Rusiji se nastavlja istraga napada u Brjanskoj oblasti.

"Teroristički napad u ruskoj Brjanskoj oblasti biće pažljivo istražen i biće preduzete sve neophodne preventivne mere da se takvi incidenti spreče u budućnosti", izjavio je portparol predsednika Rusije Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov rekao je da su američke vlasti odgovorne za teroristički napad u Brjanskoj oblasti, jer su njegovi izvršioci inspirisani podrškom Ukrajine iz SAD. Kijev ponovo demantuje da je Ukrajina izvršila napade unutar ruske teritorije.

Sastanak šefova diplomatija Grupe 20 u Indiji završen je bez zajedničke deklaracije o ukrajinskom ratu. Međutim, prema rečima visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, vidljiv je "mali napredak" u diplomatiji sa Rusijom. 

Zvaničnik Evropske unije izjavio je da bi se smatralo apsolutnim prelaskom "crvene linije" ako bi Kina slala oružje Rusiji i da bi u tom slučaju EU odgovorila sankcijama prema Pekingu.

Vašington priprema i novi paket pomoći Kijevu, vredan 400 miliona dolara, koji obuhvata rakete, municiju za borbena vozila i pontonske mostove.

Izvor: RTS; Foto: AP

RusijaUkrajinaratBahmut
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva