:

:

TV Most

Foto: RTS, printscreen

clock

Januar 27, 2019   20:59

0

280

Vojna parada povodom godišnjice oslobođenja Lenjingrada

Pre 75 godina, Lenjingrad, današnji Sankt Peterburg, sovjetske trupe potpuno su oslobodile od nacističke opsade. Ruski predsednik Vladimir Putin poručuje – nacistima nikada neće biti oprošteno.

Opsada Lenjingrada jedna je od najdramatičnijih stranica u istoriji Drugog svetskog rata. Počela je 8. septembra 1941. i trajala 872 dana. Život je izgubilo između šesto hiljada i milion i po stanovnika.

Sedamdeset pet godina posle, minit ćutanja za poginule i vojna parada sa 2.500 vojnika, oko 80 jedinica vojne i specijalne tehnike.

"Klanjamo se u znak sećanja na one koji se nisu vratili iz rata i onima koji su umrli od rana i bolesti. Ruska armija će se uvek sećati dostignuća naših očeva i dedova", kaže Aleksandar Žuravljev, komandant Zapadnog vojnog okruga.

I pored veoma hladnog vremena, veliki broj građana se okupio da bi posmatrao paradu i pozdravio ratne veterane. U Kremlju kažu da je godišnjica proboja opsade Lenjingrada, važna za sve Ruse i posebno predsednika Putina koji je i rođen i odrastao u tom gradu.

"Naravno, treba živeti u sadašnjosti i budućnosti. Ali ne sme se zaboraviti šta je bilo u Lenjingradu. Nikada. Nema i neće biti oprosta nacistima koji su odlučili da neosvojivi grad unište ciničnim iznurivanjem, ciljanim, namernim istrebljenjem stotina hiljada civila. To je ono što se naziva zločin protiv čovečnosti", poručuje Vladimir Putin.

Nemačka priznaje svoju istorijsku odgovornost za ono što se dogodilo. Kao humanitarni gest koji treba da doprinese istorijskom pomirenju, nemačka vlada je izdvojila 12 miliona evra.

Prema dogovoru šefova diplomatija Masa i Lavrova, novac će biti potrošen za modernizaciju bolnice za ratne veterane u Sankt Peterburgu i formiranje nemačko-ruskog Centra za komunikaciju i sastanke.

Izvor: RTS

vojna parada u LenjingraduRusijaPutin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva