:

:

TV Most

clock

Mart 17, 2019   18:13

0

129

Vojska Crne Gore prodaje rakete i zolje, kupuje patrolne brodove

Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da se do 2020. godine proda značajan deo neperspektivnog naoružanja i viška opreme koji se nalazi u skladištima kopnene vojske, mornarice i vazduhoplovstva.

Do kraja iduće godine planirano je da se proda 400 komada protivtenkovskih raketnih bacača tipa "zolja", 581 raketu "maljutka", 19 prenosivih raketnih PVO sistema "strela 2M", kao i 30 minobacaca 82 mm koji se nalaze u skladištu u Brezoviku, piše Pobjeda, prenosi RTCG.

U skladištu u Danilovgradu, prema podacima iz dokumenta, nalaze se tri borbena oklopna vozila M81, šest protivtenkovskih topova, kao i pet borbenih transportera koji su višak.

Kada je u pitanju glavno naoružanje i oprema, koji su potreba Vojske Crne Gore, u dokumentima se navodi da vojska raspolaže sa 74 minobacača 82 mm, od čega su vojsci potrebna 44, dok su ostali višak.

Kopnene snage raspolažu i sa šest borbenih oklopnih vozila M86, šest borbenih oklopnih vozila M83, kao i 226 lakih prenosivih raketnih PVO sistema.

Kada je u pitanju Mornarica, dokument pokazuje da ovaj deo VCG raspolaže sa dva patrolna broda tip 33, a oba su višak, tri raketne topovnjače, od kojih je jedna višak.

Brodovi "Kotor" biće povučeni 

Navodi se i da je vojsci potreban jedan patrolni brod i četiri patrolna čamca za hitno reagovanje, koji će biti nabavljeni.

"Patrolni brodovi klase 'Kotor' će biti povučeni iz operativne upotrebe nakon završetka konverzije raketnih topovnjača, dok će raketne topovnjače biti povučene iz operativne upotrebe nakon nabavke novih patrolnih brodova", navodi se u planu odbrane.

U posedu Mornarice je školski brod "Jadran", te pučinski remorker, barkasa ronilačka kao i jedna lučka dizalica.

Vazduhoplovstvo, prema podacima Ministarstva, ima četiri borbena helikoptera, od kojih je jedan višak, osam helikoptera opšte namene HO 45, od kojih je sedam van upotrebe, kao i radarsko osmatrački sistem S 600 koji je proglašen kao neperspektivan.

U Vazduhoplovstvu se izvan operativne upotrebe nalaze avioni tipa N-62 (G-4) koji su oglašeni suvišnim i ponuđeni na prodaju.

Prema objavljanom planu, Vazduhoplovstvo raspolaže i sa jednim izviđackim helikopterom, a plan je da se nabavi još jedan, kao i sa tri višenamenska helikoptera "Bell 412" koje je Ministarstvo kupilo prošle godine, prenela je RTCG.

Izvor: RTS, TV Crna Gora

Crna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva